Fler nykterister i alkoholens skugga

HELSINGBORG/STOCKHOLM Samtidigt som alkoholkonsumtion och privatinförsel ökar, så har nykteristerna fått vind i seglen. Tidigare medlemsras har vänt. “Alkoholfrågor berör, många är oroliga och vill göra något“, säger till Drugnews Åsa Hagelstedt, kommunikationsansvarig på IOGT-NTO som hittills i år fått 3000 nya medlemmar.

Det innebär en nettoökning på runt 800 personer för landets största nykterhetsförening som vid början av året hade 33 000 medlemmar. IOGT-NTO har liksom de flesta folkrörelser och politiska partier tappat många medlemmar senaste decenniet.
Men nu verkar alltså raset stanna upp. Även Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Verdandi och Blåbandsrörelsen har fått flera nya medlemmar i år.

På en del orter har medlemsökningen varit mycket stor efter lokala aktiviteter, exempelvis i Sävsjö har IOGT-NTO ökat från 50 till omkring 350 medlemmar i år. Men även i bl a Kalmar, Stockholm och Skåne.
-Vi har haft värvningskampanjer och lyckats profilera oss mer i debatten. Det är många som är besvikna över dagens alkoholpolitik som vill gå med, men också de som tidigare druckit mycket själva och deras anhöriga som söker ny identitet och tar kontakt, berättar Åsa Hagelstedt.

IOGT-NTO bildades för 125 år sedan när alkoholen flödade i landet och lyckades påverka politiken i mer restriktiv riktning. Men nu är alkoholkonsumtionen åter nästan lika hög.

• Har ni då misslyckats och är åter på ruta ett?
-Nej, det hade nog sett värre ut om vi inte funnits. Och vi kommer nog att behövas i framtiden också, tyvärr, säger Hagelstedt.

En av dem som gått med i IOGT-NTO är teaterchefen i Helsingborg, Göran Stangertz. Han tillfrågades i samband med alkoholtoppmötet i staden i höstas och sade ja.
– Jag är nykter genom Minnesotamodellen och det innebär att man inte springer runt och propagerar. Men i och med att jag jobbar offentligt, med teater, och just med den här frågan, så skadar det inte att ha en organisation i ryggen. Jag hjälper dem och de hjälper mig, säger han till Helsingborgs Dagblad.
Och hans erfarenheter har även påverkat pjäsvalet nästa år då stadsteatern ger Limbo av Margareta Garpe som går på turné i Skåne, en föreställning om missbrukets kaostillstånd.

Kristna helnyktra Blåbandsrörelsen med cirka 10 000 medlemmar räknar med ett par hundra nya medlemmar i år, varav fler är yngre.
-Det behövs då medelåldern är hög. När alkoholproblemen ökar så växer även intresset för motkrafterna. Och nykterhetsrörelsen går nu från defaitism mot framtidstro, säger Owe Ranebäck, ansvarig utgivare för rörelsens tidning Blå Bandet, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser