Härstedt vill skärpa folkölsregler

HELSINGBORG Skärpta regler för butiker som säljer folköl vill regeringens alkoholutredare Kent Härstedt införa. Och kommuner ska kunna förlora tillsynsansvaret om de inte sköter kontrollen av krogar med serveringstillstånd.

Trots ökat antal utskänkningstillstånd – från cirka 3000 för tio år sedan till över 10 000 tillstånd idag landet – så gör flera kommuner få eller inga tillsynsbesök. Dessa kommuner vill Härstedt öka trycket mot.

-Mina tankar går mot att när kommuner inte respekterar de regler vi har och genomför tillsyn måste man börja fundera på om tillsynen lyfts bort från kommunerna och läggs på länsstyrelserna, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Vid en undersökning hos krogar i Malmö upptäcktes att de sålde insmugglad sprit och Härstedt vill att kontrollerna ökar. Inte minst eftersom tillstånden ökat så mycket och kommunerna tar tillsynsavgifter av restaurangerna.

Även vanliga matbutiker har ertappats med att sälja svartsprit och starköl. Sådana butiker anser Härstedt bör förlora rätten att sälja folköl och på så sätt höja den ekonomiska risken.
Han vill även göra det straffbart om butiker som säljer folköl inte anmäler det till kommunen. Idag finns det en anmälningsplikt till kommunen för folkölsförsäljare, men ingen påfölj om man struntar att anmäla och därmed kan undgå kontroll.

Etiketter:

Annonser