FHI varnar för sänkt spritskatt

STOCKHOLM En sänkning av spritskatten kan leda mer ökad konsumtion än vad alkoholinförselutredningen beräknat. Det skriver Statens folkhälsoinstitut i sitt yttrande över regeringens alkoholutredare Kent Härsteds förslag. Däremot vill länsstyrelserna i Skåne och Stockholm sänka skatten, även den på öl- och vin. Remisstiden går ut på onsdag.

Utredningen har räknat med att en skattesänkning på sprit med 40 procent skulle öka spritkonsumtionen med 8 procent och totala alkoholkonsumtionen med 2-3 procent.

Folkhälsoinstitutet – en tung remissinstans i frågan – varnar för att utredningens beräkningar kan vara i underkant, eftersom de bygger på erfarenheter från betydligt mindre prisförändringar än vad Härstedts utredning föreslår.
Istället kan konsumtionen av sprit bli ännu större och det finns även risk för att en kraftig skattesänkning lockar till att gå över från öl och vin till spritdrycker, menar institutet.

Institutet ser också en motsägelse i att utredningen genom en skattesänkning är beredd att acceptera en försämring av folkhälsan, fast syftet är att långsiktigt värna om den. När det gäller effekterna på folkhälsan talar, enligt folkhälsoinstitutet, alla tillgängliga fakta för bestående försämringar om skatten sänks och att alkoholskadorna ökar, vare sig försäljningen sker under mer kontrollerade former eller inte.

I sitt remissyttrande varnar också folkhälsoinstitutet för att man kan förvänta sig ytterligare skattesänkningar i våra grannländer och att dessa kommer att ställa nya krav på svenska skattesänkningar.
-Resultatet av detta kommer att bli “a race to the bottom“, där prisnivån till sist kommer att hamna på den lägsta nivån inom EU, skriver Folkhälsoinstitutet.

Och Härstedts förslag att sätta upp två grupper med tull- och polispersonal som skulle arbeta med att bekämpa brott mot alkohollagen i främst Skåne och Stockholmsområdet anser folkhälsoinstitutet inte räcker. Istället för som föreslagits 35 personer skulle det krävas 100 nya tjänster bara i Skåne, och att dagens lagar utnyttjas fullt ut, anser FHI.

Men länsstyrelserna i Skåne och Stockholm ställer sig mer positiv till att sänka spritskatten. De kan även tänka sig sänka öl- och vinskatten för att minska den privata införseln och rädda Systembolaget.
Även Kommun- och Landstingsförbundet stöder en sänkning av spritskatten, fast enskilda politiker i förbundens styrelser varit kritiska. Ibland annat Kalmar län och Sörmland har också politiker från alla riksdagspartier gemensamt varnat för att sänka alkoholskatten, utan istället försöka höja minimiskatten i EU och införa lägre införselkvoter.
Kriminalvården säger i sitt svar nej till förslaget om skärpta straff för olovligt innehav av alkohol och grova alkoholbrott, som man finner inte skulle han någon verkan. Däremot tycker man förslaget är bra att kunna beslagta fordon, mobiltelefoner med mera som används vid smuggling och illegal alkoholförsäljning.

Remissrundan avslutas 15 december. Regeringen ska sedan överväga om en proposition ska läggas i vår.

• Fotnot: Folkhälsoinstitutets remissvar (pdf).

Etiketter:

Annonser