Aktivare socialtjänst för unga i Lund

LUND Socialtjänsten i Lund ska bli offensivare arbetet med unga missbrukare. Detta efter kritik av bland andra polisens gatulangningsgrupp som efterlyst tidigare åtgärder. Malin var bara 13 år när hon började knarka.

I tio år har socialtjänsten i Lund haft socialsekreterare hos polisen. Nu tycker polisens gatulangningsgrupp att socialtjänsten är “för mjäkiga“. De menar att åtgärder borde sättas in tidigare.

Socialtjänstens lovar nu att bli mer offensiva, att följa upp varje fall noggrannare. Särskilt viktigt är det att följa upp ungdomar som åkt fast misstänkta för narkotikabrott.

Mycket av socialtjänstens arbete med unga bygger på frivillighet. Man erbjuder kontaktpersoner och andra öppenvårdsinsatser. Varje år tvångsplaceras dock ett antal unga på institution när de frivilliga åtgärderna inte räckt till.

Den nya strategin är ett system med omfattande intervjuer före och efter behandling så att Socialtjänsten får veta precis vad som är bra och dåligt i den egna verksamheten. Nytt är också att den som genomgått någon instans, frivillig eller genom tvång, ska följas upp efter avslutad behandling. Uppföljningen kan ta upp till ett år.

<Lund har hög andel ungdomar som prövar olika droger. I Sydsvenska Dagbladet berättar en flicka som började missbruka när hon var bara 13 år att hon flera gånger bad socialtjänsten om att få komma till behandlingshem.
-Men de sa att jag skulle försöka lite till med att sluta med drogerna själv. Det förvånar mig att jag inte fick hjälp fast jag var under arton och själv vill det, berättar Malin för tidningen.

Missbruket accelererade och före 18 år sov hon utomhus och använde regelbundet amfetamin och heroin. Hon blev drogfri efter en tid på behandlingshem, men kämpar idag fortfarande mot drogerna.

Etiketter:

Annonser