Stopplag för lösningsmedel till unga

STOCKHOLM Regeringen föreslår att lösningsmedlen GBL och butandiol klassas som hälsofarliga varor. I kroppen omvandlas de till narkotikaklassade ämnet GHB. Myndigheterna har svårt att stoppa dem som rusmedel bland ungdomar, trots att flera dödsfall inträffat. Polisen har tvingats lämna tillbaka beslag av medlen. Men kritiker menar att säljsstoppförslaget inte kommer att räcka till.

Regeringen vill täppa till luckan i lagen och skickar idag, onsdag, ut förslaget på remissrunda.
-Nu lägger vi ett lagförslag som innebär att vi kommer att kunna klassificera det här som hälsofarliga varor. Det innebär att de som säljer det här vidare i berusningssyfte kommer att kunna ställas till ansvar för det, säger folkhälsominister Morgan Johansson till SVT:s Rapport.

Tanken är att lösningsmedlen ska klassas till sommaren och därmed förhindra att de kan säljas till och hanteras av ungdomar. Straffskärpning och förbud att missbruka dem ska följa senare.

Sedan GHB förbjöds 2000 har missbruk av lösningsmedlen GBL och BD ökat. De omvandlas i kroppen till GHB och har liknande rus- och skadeverkningar. Akuta förgiftingar och medvetslöshet med andningssvårigheter har inträffat med tragiska följder. Medlen används lagligt inom industrin, men alltså även i berusningssyften bland unga. Problemen har uppmärksammats, men polisen står maktlös. Nyligen tvingades polisen i Västsverige lämna tillbaka ett större beslag av butandiol till en person som langade till ungdomar.

Kritiker menar att regeringens lagförslag kommer sent och att det inte är tillräckligt långtgående.
– Det är en början till att stoppa användning av lösningsmedel som droger men det kommer inte att räcka. Innehav kommer fortfarande att vara tillåtet. Under tiden som regeringen bereder och bereder riskerar fler ungdomar att dö. Det är helt oacceptabelt, säger Anne-Marie Ekström, folkpartistisk riksdagsledamot.

Etiketter:

Annonser