300 miljoner för stärkt vårdkedja

STOCKHOLM Efter tio års nedskärningar inom missbruksvården vill regeringen vända utvecklingen. Under tre år avsätts 100 miljoner kronor årligen för att rabattera tvångsvården. Resurser som då frigörs i kommunerna är tänkt att stärka andra delar av vårdkedjan inom missbrukarvården.

-Detta är det första steget i den stora satsning på missbrukarvården som regeringen kommer att genomföra under de närmaste åren, säger socialtjänstminister Morgan Johansson i en kommentar.
-Missbrukarna har fått betala ett högt pris för nedskärningarna som gjorts det senaste decenniet, särskilt inom LVM-vården. Därför är reformarbetet mycket angeläget, säger han.

Regeringen ger nu Statens institutionsstyrelse – som administrerar tvångsvården och driver behandlingshem – uppdraget att stödja en förstärkt vårdkedja. Totalt 300 miljoner kronor under 2005-2007 avsätts för att subventionera delar av den s.k. LVM-vården.
Försök med rabatterad vård för kommuner som skriver avtal om att ordna eftervård, bostad och sysselsättning pågår i flera kommuner.

Etiketter:

Annonser