Vem talar om spritens konsekvenser?

Varför det är så viktigt att dricka alkohol för att fira, för att sörja, för att umgås? Det undrar Elin Lundgren, lärare i Gävle, i en nyårskrönika om vad några kallar alkoholpolitikens sammanbrott.

Under 2004 har diskussionerna kring alkoholen fått väldigt mycket plats i media. Förmodligen mer än någonsin under den tid jag har varit engagerad frågan. Det som rönt mest uppmärksamhet har självklart varit spritskatten. En hörnpelare som svenska alkoholpolitiken i åratal har byggt på.

Höga priser gör att folk handlar mindre. Det räcker med att gå till sig själv och notera sitt eget beteende bland reahyllorna.

De öppnare gränserna innebär att alkohol kan plockas över i mängder från andra länder. Några lastar bilarna fulla och kör över gränsen gång på gång och säljer vidare till både vuxna och ungdomar, vilket i båda fallen är ett brott då alkoholen inte först till Sverige för personligt bruk.

Finland har försökt bemöta detta genom att sänka sina alkoholpriser. Med en ökad konsumtion och dito problembild som följd. Anitra Steen, vd för Systembolaget, har berättat för oss att Sverige måste sänka sin skatt för att folk ska fortsätta handla på Systembolaget, trots att hon medger att detta förmodligen kommer att öka konsumtionen.

Precis innan året är till ända har den moderate riksdagsledamoten Carl-Axel Roslund spridit sin debattartikel om alkoholpolitikens sammanbrott. Roslund nämner Danmark som sänkte sin skatt för att konkurrera med Tyskland och tjänade in skattekronor på det, och just pengar är genomgående i Roslunds argumentation.

Var är de mjuka argumenten? Måhända skulle en sänkt alkoholskatt få någon miljard till, kanske tio som i Danmark, att stanna i Sverige vilket är ungefär sex procent av vad alkoholen totalt kostar Sverige. Okej, Sverige kanske skulle tjäna pengar på en sänkt alkoholskatt. Men är det den stora frågan? Är pengarna viktigast? Det mesta talar för att konsumtionen i så fall går upp och med den fler missbrukare, fler barn till missbrukare, mer våld och fler rattfyllor.

Bakom olycksstatistiken finns människorna. Våra släktingar, grannar och kollegor som kommer att må sämre när alkoholen infiltrerar sig än mer i våra liv. Varför vill Roslund inte tala om det?

Dessutom vill Carl-Axel stänga Systembolagets dörrar då han anser att det i och med mutskandalen har spelat ut sin roll. Ingen tycker väl att mutskandaler är hippt precis, men att som ledamot av riksdagen inte se Systembolagets syfte bortom några giriga chefer ter sig snuskigt kortsynt.

Det alkoholsammanbrott Rosenlund talar om beror enbart på att politikerna inte stått emot och tagit sitt ansvar för folkhälsan

Det alkoholsammanbrott Rosenlund talar om beror enbart på att politikerna inte stått emot och tagit sitt ansvar för folkhälsan, inget annat. Det som har hänt är ett resultat av dåligt motstånd och förmodligen dålig kunskap i frågan.

Japp, spriten rullar in. Men mycket av den gör det på ett illegalt sätt och det måste tull och andra instanser ges resurser för att förhindra. Kriminell verksamhet ska vi inte kapitulera för, utan ta i med hårdhandskarna mot. Som Roslund skriver på sin hemsida: Bovarna ska sitta inne- så att Du kan vara ute. Hur skulle det annars se ut. Här åker man bil jättefort. Ojojoj… då är det bäst vi höjer fartgränsen trots att det på den här krokiga vägen kommer att innebära livsfaror, för annars kör dom bara fort ändå och på det här viset slipper vi jaga dom.

Det är förvisso inte jätteintressant att diskutera huruvida det är hyggliga individer eller inte som handlar sin alkohol utomlands vilket Roslund gör.

Frågan är vad som driver dom till att göra det. Varför det är så viktigt att dricka alkohol för att fira, för att sörja, för att umgås?

Inför 2005 vill jag att diskussionen om alkohol handlar om vilka konsekvenser den för med sig för människor, inte främst för samhällsekonomin. Och det verkar lovande. I årets första Vecko-Revyn, en tidning som läses främst av tjejer under tjugo, har diskussionen just det anslaget då en tuff tjej berättar om hur alkoholismen drabbat henne och om vilka alternativ till alkoholen som umgängesform som finns.

Gott nytt år!

Fotnot: Riksdagsledamoten Carl-Axels Roslunds insändare ”Alkoholpolitikens sammanbrott” finns på hans hemsida.

Etiketter:

Annonser