Alkoholbetänkande från Härstedt dröjer

STOCKHOLM Det dröjer till mitten av mars innan regeringens utredare Kent Härstedt presenterar förslag på hur Sverige ska möta den ökande alkoholkonsumtionen.

I augusti i fjol kom Alkoholinförselutredningen med ett delbetänkande där utredaren Kent Härstedt bland annat förslog en spritskattesänkning med 40 procent och vissa skärpningar av alkohollagarna.
Meningen var att han i ett slutbetänkande nu i januari skulle presentera ytterligare förslag, framför allt ett folkhälsopaket, men också förslag om tillsyn och kring hur alkoholarbetet i Sverige organiseras.

Men på torsdagens regeringssammanträde fick Härstedt förlängt uppdrag och han har nu på sig till den 15 mars att arbeta med förslagen. Det ska dock inte påverka processen kring delbetänkandet om spritskatt.

• Härstedt, som är riksdagsledamot för socialdemokraterna och 1994 överlevde Estonias förlisning, anställdes nyligen som politisk sakkunnig för att bistå regeringen i ett långsiktigt arbete efter flodvågskatastrofen i Sydostasien. Han är även ordförande i UNICEF Sverige och är i riksdagen ordförande i nätverken Sverige-Sri Lanka och Sverige-Thailand.

Etiketter:

Annonser