Globalt samarbete mot afrikanska knarkligor

STOCKHOLM Nordisk polis och tull vill öka samarbetet med övriga Europa för att effektivare kunna bekämpa kriminella västafrikanska nätverk som smugglar narkotika. De använder bland annat unga svenska kvinnor som kurirer.

-Det är inte ovanligt att man siktar in sig på unga svenska kvinnor, för det är klart att de väcker mindre misstankar i tullnätet än andra gör, säger Patrik Ramberg, kriminalinspektör på rikskriminalens narkotikarotel, till SR Ekot.

I somras ertappades två 19-åriga svenskor på en flygplats i London med 96 kilo cannabis i väskorna. De hade fått biljetter och cirka 25 000 kronor av en man från Gambia för att medföra narkotikan till Storbritannien.
Ytterligare minst två unga svenska kvinnor har senare gripits på flygplatser i Europa som misstänkta kurirer för västafrikanska ligor. Även äldre sydamerikanska kvinnor har förekommit som kurirer.

Västafrikanska ligor styr alltmer handeln med heroin och kokain i exempelvis Stockholm, enligt polisen. I höstas greps flera personer i huvudstaden i en narkotikahärva efter lång tids spaning.

Ligorna byter ofta smugglingsvägar, tillvägagångssätt och identiteter för att försvåra upptäckt. Avslöjas en person i ett land flyttar denne ofta till ett annat land och använder andra namn. Avsikten med ett utvidgat internationellt samarbete skulle bland annat vara att öka kunskapen om nätverken och lättare identifiera de olika medlemmarna.

Etiketter:

Annonser