Snusrapport styrker cancerrisk

OSLO Fuktigt snus ökar risken för cancer i bukspottskörteln med 67 procent. Det slår en stor norsk studie fast som nu blivit offentliggjord. Uppgifterna är besvärande för tobaksbolag som framhållit snusande som ett bra sätt att sluta röka. “Studien talar emot sådana argument“, säger Margaretha Haglund, chef för Folkhälsoinstitutets tobaksprogram, till Drugnews.

Studien – som nu publiceras på International Journal of Cancers hemsida – omfattar drygt 10 100 norska män som på 1960-talet fick svara på frågor om sina livsstilsvanor. Det följdes sedan upp 2001 vid kontroller med både norska och amerikanska cancerregister, då några av männen utvandrat.

En tredjedel av dem hade snusat och cancersambandet i bukspottskörtel var tydligast, och gällde både aktiva och tidigare snusare. Även för rökare finns risken, men avtar när de slutar.

Förhöjd risk vid snusanvändning noterades även för cancer i svalg, matstrupe och magsäck, men var så små att de inte kan tillmätas avgörande betydelse utan kan vara slumpartade.

Redan i höstas fastslog en internationell expertpanel på uppdrag av WHO:s cancerforskningsinstitut i Lyon som granskat rökfri tobak att snus är cancerframkallande. Man hänvisade till den norska studien som dock då ännu inte hade publicerats.

De ämnen i snus som är mest cancerframkallande är tobaksrelaterade nitrosaminer, skriver Tobaksfakta som läst den nya rapporten. Det fuktiga svenska snuset innehåller dock mindre nitrosaminer än de torra sorter som används i bl a Sydasien och som kan orsaka muncancer.

Men även om mängden nitrosaminer är mindre i fuktigt snus, så vet forskarna ännu inte vilka biokemiska reaktioner som uppstår när snus blandas med saliv i munnen.
-Snuset irriterar och inflammerar slemhinnorna. Då är det logiskt att tänka sig att nitrosaminerna via blodomloppet når bukspottkörteln, säger Aage Andersen, avdelningschef vid norska cancerregistret och en av forskarna bakom studien, till Tobaksfakta.

Han efterlyser fler studier och anser att osäkerheten om snusets effekter ännu är för stor för att det ska rekommenderas som hälsosammare alternativ.
Något som även Margaretha Haglund på Folkhälsoinstitutet instämmer i:
-Det finns inga argument för att snus är bra hjälpmedel mot rökning, säger hon.

• Tidigare cancervarningar på snusdosor togs för några år sedan bort då de inte med säkerhet kunde styrkas vetenskapligt. EU-domstolen slog dock nyligen fast att säljförbudet inom unionen kvarstår för våtsnus med undantag för Sverige. Motivet är att skydda medborgarnas hälsa.

Swedish Match som är en av de största tillverkarna av våtsnus har ännu inte kommenterat den nu offentliggjorda norska studien.

Etiketter:

Annonser