Cannabis ökar efter brittisk lagändring

GLASGOW Sedan regeringen i Storbritannien för ett år sedan nedgraderade cannabis (hasch och marijuana) farlighetsgrad från klass B drog till klass C har användning och odling av drogen i Skottland ökat explosionsartat, enligt polisen. Men brittiska inrikesministeriet menar att den omstridda ändringen innebär besparingar eftersom färre grips av polisen.

I Strathclyde har polisen beslag av hemodlad cannabis fördubblats och i Tayside har beslagen ökat sex gånger. Polisen misstänker att odlingen har ökat eftersom allmänheten inte tror att de riskerar åtal.
-Beslagssiffrorna har ökat signifikant och det verkar vara många fler som odlar sin egen cannabis eftersom de har intrycket att polisens aktivitet har minskat, säger Kenny Simpson, narkotikakoordinator vid Strathclydepolisen, till tidningen The Herald

Utvecklingen har fått de skotska rektorernas organisation, Headteachers‚ Association of Scotland, att varna för utvecklingen. Organisationens talesman Alex Easton säger till BBC att cannabis på många skolor idag är vanligt och verkar motsvara tobaksrökning vid cykelstället förr.
Easton menar att beslutet att nedgradera cannabis var fel “eftersom det budskap man verkar ge barnen är att drogen är säker“.

På det brittiska inrikesdepartementet är man dock nöjda med förändringen, enligt The Press Association. Nedgraderingen har sparat polisen i England och Wales ungefär “199 000 timmars polisarbete“ eftersom polisen gripit nästan 25 000 färre personer. Cannabisanvändningen har enligt inrikesministeriet inte ökat, utan ligger “stabilt“ på ungefär var fjärde person i åldern 16 till 24 år.

Det konservativa Torypartiet anser däremot att nedgraderingen var ett misstag och lovar att åter göra cannabis till en klass B drog om de får makten efter det parlamentsval som väntas i maj.

• I Storbritannien är narkotika indelat i tre klasser. Klass A är de som bedöms som mest farliga, till exempel heroin och kokain. Klass B är mellangruppen, bland annat amfetamin och klass C är de som betraktas som mindre farliga, förutom cannabis bland annat anabola steroider.
Även om cannabis är en klass C drog är innehav och försäljning av drogen fortfarande brottsligt, men innehav leder normalt inte till ett gripande. Maxstraffet för försäljning av större mängder cannabis är dock fortfarande strängt, 14 års fängelse.

Etiketter:

Annonser