Svenskor dömda för knarksmuggling till London

LONDON Två svenska 19-åriga flickor har dömts till två års fängelse för smuggling av 96 kilo cannabis till Storbritannien. De greps i somras på när de som kurirer kom med narkotikan från Gambia till Heathrow-flygplatsen.

Tullen hittade den ena flickans smuggelgods medan den andra klarat sig igenom kontrollen. Men då kompisen greps valde hon också att ge sig till känna.

Flickorna är från en Stockholmsförort och har erkänt att de varit kurirer åt en liga som smugglar narkotika till Västeuropa. De nappade på erbjudande om flygresa, en veckas semester i Gambia och 30 000 kronor vardera i handen om de tog med nära hundra kilo cannabis till Storbritannien.

Tänkt mottagaren var en 34-årig matthandlare som tidigare utvisats från Sverige efter knivbråk i samband med en narkotikauppgörelse på Sergels torg.
Två unga gambier, 20 och 24 år, har åtalats i Sverige misstänkta för att ha rekryterat flickorna som kurirer.

De båda flickorna – som i fredags dömdes till två års fängelse vardera – har genom samarbete med polisen lyckats undvika ännu hårdare straff. De begär att få sitta av sina fängelsestraff i Sverige, enligt Dagens Nyheter som talat med svenska utrikesdepartementet. Något som brittiska och svenska myndigheter ska ta ställning till.

• Västafrikanska ligor styr betydande del av smuggling och narkotikahandel i Stockholm, enligt polisen. Nordisk polis och tull vill nu öka samarbetet med övriga Europa för att effektivare bekämpa de kriminella nätverken.

Etiketter:

Annonser