Belgiskt direktiv i väntan på ny cannabislag

BRYSSEL Den belgiska justitieministern Laurette Onkelinx och riksåklagarmyndigheten utfärdade första februari ett direktiv med riktlinjer om att den narkotikamissbrukare som grips med mindre än tre gram cannabis eller med en cannabisplanta som används för att odla för eget bruk, slipper undan med en varning.

Om mängden cannabis understiger tre gram får polisen enligt direktivet inte heller beslagta narkotikan. Endast om cannabis används på eller i närheten av skolor och ungdomscentra, på allmän plats eller i ett fängelse kommer innehavet att hanteras strängare, enligt webbplatserna Expatica och Motgift.

Direktivet är ett sätt för de belgiska myndigheterna att komma till rätta med den situation som uppstått sedan den nya liberalare narkotikalag som Belgien antog i maj 2003 i oktober i fjol underkändes av den så kallade skiljedomstolen. Domstolen ansåg att lagen var alltför vag för att kunna tillämpas på ett rättssäkert sätt.
Även uttrycket “problematiskt bruk“ har ansetts för luddigt för att kunna tillämpa.

Dagens nya direktiv gäller i avvaktan på den nya lag som justitie- och hälsodepartementen håller på och utarbetar och som ska ersätta lagen från 2003. Regeringen väntas överväga ett första förslag till ny lag i mars.

Etiketter:

Annonser