Dålig butikskoll av ålder vid tobaksköp

STOCKHOLM Svenska butiker är dåliga på att kontrollera att kunderna är minst 18 år vid köp att tobak, sex av tio butiker missar. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån utfört på uppdrag av bland andra Svensk dagligvaruhandel och Statens folkhälsoinstitut.

Över 60 procent av butikerna misslyckades med ålderskontrollen. Det betyder att butikerna till och med är sämre på att kontrollera tobak än vad de är på att kontrollera folköl.

I undersökningen märktes ingen skillnad mellan butiker med eller utan dekal om ålderskontroll eller olika butikstyper. Däremot spelade personalens ålder roll. Om personalen bedömdes vara under 25 år, var det lättare att få köpa tobak.

I ett pressmeddelande uppger Svensk dagligvaruhandels vd Thomas Svaton att resultatet är nedslående och att det visar att reglerna måste skärpas.
-Vi har under lång tid arbetat för att butiksinnehavare ska söka tillstånd för att få sälja både tobak och folköl. En sådan lösning skulle skapa bättre förutsättningar för efterlevnad och effektivare kontrollarbete, anser han.

Undersökningen genomfördes genom anonyma besök av ungdomar i åldrarna 18-21 år i drygt 900 butiker runt om i landet.

Etiketter:

Annonser