Sprutförslag väntas i höst

STOCKHOLM Ett regeringsförslag om fria sprutor förbereds och ska lämnas till riksdagen i höst. Det uppger folkhälsominister Morgan Johansson.

I en intervju nyligen i Dagens Nyheter berättar han att ambitionen är att till hösten lägga fram förslaget till riksdagen om att ge möjlighet till permanenta sprutprogram även utanför Skåne. Han inser att förslaget är kontroversiellt, det visar två remissrundor om frågan.

-Jag fick en tankeställare när jag talade med en mamma i Lund. Hon sade: “Min dotter är narkoman och prostituerad. Hon kan sluta med knarket och hon kan sluta prostituera sig. Men får hon hiv kan hon aldrig sluta med det.“

Förslaget ska vara utformat på så sätt att landstingen själv ska kunna bestämma om de vill ha sprutbyte eller inte. Han säger också att det måste finnas en bra missbrukarvård innan man börjar med sprutbyte.
-Det är orimligt att samhället delar ut sprutor till aktiva narkomaner, men samtidigt inte orkar erbjuda dem en plats för avgiftning, säger han i intervjun.

• Knarket flödar i Sverige och priserna är lägre än någonsin, varje dag dör en missbrukare. Morgan Johansson ångrar idag sitt löfte om Sverige som knarkfritt på tio år.
-Jag förstår att det kan te sig som en utopi, säger han till tidningen.

Enligt en sammanställning av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har priset på hasch och kokain halverats sedan slutet på 1980-talet. För amfetamin och brunt heroin är prisfallet större, bortåt 60 procent.

Idag provar dock allt färre skolelever i nian narkotika och regeringen har i det fallet lyckats med sina förebyggande åtgärder. Men tungt missbruk fortsätter att öka, något som Morgan Johansson förklarar med att pengar satsats på polisväsendet medan missbrukarvården inte fått de resurser den behövt.

Detta ska nu åtgärdas.
För åren 2005-2007 har regeringen avsatt 820 miljoner kronor till missbruksvården. De är avsedda för sänkta avgifter i tvångsvården, fler frivilligvårdsplatser och ökade insatser i kriminalvården för att hjälpa människor ur missbruk, uppger Morgan Johansson.

Fotnot: Sammanfattning Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988–2003, CAN (pdf).

Etiketter:

Annonser