Polisen vill inte jaga unga på rymmen

STOCKHOLM Nästan hälften av de ungdomar som placeras på LVU-hem avviker. Nu vill polisen inte längre lägga värdefull tid på att transportera tillbaka dem. Stockholmspolisen vill istället att socialtjänsten ska ansvara för förrymda ungdomar

Polisen kräver bättre stöd från socialtjänsten. För mycket tid går åt för att återföra ungdomar till de institutioner de rymt från, tid som kunde användas till att bekämpa brott i det egna området. Eftersom Stockholm ofta är rymlingarnas mål är det oftast stockholmspolisen som socialtjänsten vänder sig till för att transportera tillbaka ungdomar.

För några veckor sedan gick det åt tre poliser och ett helt arbetspass för att transportera två förrymda tjejer till Linköping.
-De skulle tillbaka dit då och vi hade problem med att ställa upp med folk. Det fullkomligt avfolkade vår station här för att genomföra den transporten, säger Peter Ågren, biträdande närpolischef vid Klarapolisen, till Sveriges Radio.

Han säger också att transporterna ibland är så långa som till Malmö eller långt upp i Norrland.

Nu vill han ha en ändring i lagen så att det blir socialtjänstens ansvar att transportera tillbaka förrymda ungdomar.
-Att kunna ha ett ställe, i alla fall inom Stockholms län, som tillfälligt kunde ta emot de här ungdomarna och att socialtjänsten själv sedan stod för transporten dit de nu ska, säger Peter Ågren till Sveriges Radio.

Enligt Statens institutionsstyrelses (SiS) egen statistik avviker fyra av tio från LVU-hem någon gång. Flera ungdomar avviker dessutom flera gånger. Vid totalt 800 tillfällen fanns LVU-placerade ungdomar inte på institutionen de placerats på.

Etiketter:

Annonser