Nya regler ska försvåra pengatvätt

STOCKHOLM Regeringen vill göra det svårare att tvätta svarta pengar och lättare att beslagta vinster och hjälpmedel från exempelvis knarkhandel och alkoholbrott. Det är innebörden av ett lagförslag på måndagen.

Det ska exempelvis i framtiden bli möjligt att beslagta vinster från vita bolag där svarta pengar har investerats.
-Om man har tjänat pengar på narkotikaförsäljning och sedan investerar de pengarna i en restaurang så ska man i framtiden också kunna ta restaurangens vinst. På så sätt ska man kunna stoppa vinsten och inte låta de som begår brotten komma undan genom att investera pengarna i olika saker, säger justitieminister Thomas Bodström till SR Ekot.

Vidare föreslås att hjälpmedel som använts vid brott kunna förverkas, exempelvis en spritlangares fordon, mobiltelefon och lokaler.
Skärpningarna föreslås träda i kraft från 1 juli i år och gälla alla brott som ger mer än ett års fängelse, från bedrägeri till stöld.

Dessutom föreslås att en polisman i vissa fall få besluta om att förstöra beslagtagen alkohol.
Även nya regler mot piratkopiering hemställer regeringen om som innebär att den som säljer till exempel musikskivor och filmer kan bli av med både intäkter och kopiorna.

Bakom lagrådsremissen ligger en EU-överenskommelse, men enligt Bodström vill regeringen gå ännu längre.

Regeringens utkast till lagskärpning ska nu behandlas av lagrådet innan ett förslag om ändra brottsbalken läggs fram till riksdagen.

Etiketter:

Annonser