Minister fick 366 liter “svartöl“

STOCKHOLM Hela 366 liter folköl har skickats till folkhälsominister Morgan Johansson. Ölen härrör från ålderskontroller i livsmedelsbutiker som unga nykterister gjort. “Eftersom butikerna säljer till minderåriga bör folkölet föras över till Systembolaget“, säger Erik Wagner, vice ordförande i UNF, till Drugnews.

Ölen – eller svartöl som Ungdomens nykterhetsförbund kallar den – kommer från en stor test som UNF gjorde i Stockholm i höstas då 58 procent av de kontrollerade butikerna sålde folköl till unga under 18 år. För många ungdomar är lättåtkomligt folköl vanligaste rusmedlet.

För att uppmärksamma regeringen på problemet, så budade UNF på tisdagen ölen till socialdepartementet där den mottogs hos registratorn.

-Jag ska berätta för ministern att ölen har kommit. Sen får vi se vad vi gör med den, den kommer nog inte att drickas upp i alla fall, säger Kicki Mäler, pressekreterare till Morgan Johansson, till Drugnews.

• Även undersökningar som dagligvarubranschen gjort tillsammans med Folkhälsoinstitutet och Alkoholkommittén bekräftar UNF:s uppgifter. Första kvartalet ifjol skötte inte 48 procent av granskade butiker runt landet inte folkölsförsäljningen enligt lagen och sista kvartalet skötte hela 55 procent inte ålderskollen.

Etiketter:

Annonser