WHO:s ramavtal mot tobak nu global lag

GENÈVE-STOCKHOLM I söndags trädde WHO:s ramkonvention för tobakskontroll i kraft. Hittills har 57 länder med sammanlagt 2,3 miljoner invånare anslutit sig till konventionen. Sverige väntas ratificera den under våren.

Ramavtalet innebär bland annat att länderna ska införa en rad åtgärder i den nationella lagstiftningen som gör tobaksanvändning mindre attraktivt för medborgarna.

De länder som skrivit på konventionen ska till exempel inom tre år införa hälsovarningar på tobaksförpackningar och inom fem år införa heltäckande förbud mot tobaksreklam, marknadsföring och sponsring.
Konventioner ställer också krav på rökförbud i allmänna lokaler, transporter och på arbetsplatser, liksom insatser för att minska passiv rökning.

Även om många länder redan infört sådana regler innebär en internationell överenskommelse mindre möjligheter för tobaksföretagen att hitta kryphål eller kringgå nationell lagstiftning på det sätt man gör idag.
Globala åtgärder mot tobakssmuggling och västvärldens stöd till utvecklingsländer i kampen mot tobaksbolagens aggressiv marknadsföring är en viktig förutsättning för att minska tobaksskador. Rökning minskar i den rika världen, men ökar i Östeuropa och tredje världen. WHO skattar att fem miljoner människor idag dör i förtid per år till följd av tobaksrelaterade skador, rapporterar Tobaksfakta.

WHO:s medlemsländer antog tobakskonventionen efter tre års diskussioner 2003. den undertecknades sedan av 168 länder före en deadline året därpå. Nu pågår alltså slutgiltig ratificering av regeringar och parlament.
Sveriges regering lämnade 11 februari ett förslag till lagrådet om att anpassa den svenska lagstiftningen. Regeringen räknar med att en proposition kan föreläggas riksdagen under våren. Därmed blir Sverige sist att ratificera tobakskonventionen av de fem nordiska länderna.

Etiketter:

Annonser