All nikotin är livsfarlig för spädbarn

SOLNA-PARIS Strunta i snus och nikotintuggummi om du är gravid och vill sluta röka. All nikotin ökar nämligen risken för plötslig spädbarnsdöd, visar en ny svensk-fransk studie.

Att rökning är skadligt för foster och nyfödda är känt sedan tidigare. Men nu visar det sig att även snus, plåster och tuggummi innehållande nikotin kan vara livsfarligt för barnet.
-En del tror att det är ofarligt att använda nikotintuggummi och plåster. Men det är nikotinet i sig som är farligt. Man måste helt avstå från det, säger Hugo Lagercrantz professor och barnläkare på KI och Astrid Lindgrens Barnssjukhus, till TT.

Studien som gjorts vid Karolinska Institutet tillsammans med Pasteurinstitutet i Paris har gjorts på möss. Men enligt Hugo Lagercrantz som deltagit i studien, synes nikotin i barns blod orsaka samma blockering i hjärnans receptorer som hos möss.

Möss som utsattes för nikotin fick lägre halter av stresshormon och hade svårare att vakna. Dessutom var andningen oregelbunden. Symptomen liknar det som förekommer vid plötslig spädbarnsdöd, enligt doktor Lagercrantz.

Av de omkring 30 barn som årligen dör i plötslig spädbarnsdöd i Sverige så har nästan alla utsatts för nikotin.

Etiketter:

Annonser