“Böter om psykiskt sjuka missbrukare ej får vård“

STOCKHOLM Inför vårdgaranti för psykiskt sjuka missbrukare om dagens regelverk inte räcker till. Och det kan behövas ekonomiska sanktioner för lagtrotsande kommuner och landsting som inte ger dem den vård de har rätt till. Det kräver Björn Fries och Anders Milton, nationella samordnare för narkotikapolitiken respektive psykiatrin, i en debattartikel.

Psykiskt sjuka drogmissbrukare hamnar ofta mellan stolarna i byråkratin och får inte den hjälp de behöver trots att de är dubbelt kvalificerade för vård. Det behövs därför tillsynsmyndigheter som har mandat att tvinga fram samarbete mellan kommuner och landsting, anser Fries och Milton i sin artikel i Dagens Nyheter.

Vårdgaranti och ett fritt vårdval med rätt att få hjälp inom viss tid bör ges psykiskt sjuka missbrukare. Men det kan även behövas viten (böter) för de kommun och landsting som inte skulle ge en lagstadgad vård och omsorg.

Bristande samarbete inom missbruksproblematiken var något som redan narkotikakommissionen pekade på, både på lokal, regional och nationell nivå. Och flera uppmärksammade våldsdåd senare år där psykiskt sjuka med missbruksproblem varit inblandade har belyst problemen inom vård och omsorg.
Beslutsfattare har i media pekat på att något måste göras och samarbetet måste samordnas och effektiviseras. Men varför händer ändå ingenting när kamerorna släcks?, undrar Fries och Milton.

De kräver att alla ansvariga på alla nivåer börjar samarbeta, använder den kunskap som redan finns och att det satsas mer på psyk- och missbruksvården. Regeringen har avsatt 820 miljoner kronor för närmaste tre åren, men även kommuner och landsting måste avsätta resurser för de allra svagaste grupperna.
Om kommuner och landsting satsade 100 miljoner kronor på vårdteam för psykiskt sjuka missbrukare skulle situationen radikalt förbättras, tror de bägge nationella samordnarna.

Etiketter:

Annonser