Brittisk nedklassning av cannabis omprövas

LONDON Den brittiska inrikesministern Charles Clark har bett att Advisory Council on the Missuse of Drugs, ACMD, ska göra en ny bedömning av cannabis. Detta efter att nya studier visat på samband mellan drogen och utvecklande av psykotiska symptom.

Det var på rådets inrådan som labour-regeringen för ett drygt år sedan klassade ned cannabis från en klass-B-drog till klass C.

Orsaken till översynen, som inrikesministern initierar i ett brev till rådet, är att flera studier pekat på att det finns ett samband mellan cannabis och utvecklandet av psykiska problem som psykotiska symptom. Charles Clark hänvisar bland annat till Fergusonstudien i Nya Zeeland och professor van Os nyare studie vid universitetet Maastricht, Holland.
Han vill nu att rådet gör en bedömning om den nya kunskapen gör att deras inställning förändrats, rapporterar brittiska medier.

Han vill också att ACMD undersöker om cannabis med högre halt av det rusgivande ämnet THC, exempelvis s.k. skunkvarianter, bör få en högre klassificering än annan cannabis.

De konservativa har ända sedan beslutet om en nedklassning av cannabis lovat att riva upp beslutet om de kommer till makten. Clarks begäran om en omprövning ses därför av en del som ett försök att få bort frågan från det brittiska parlamentsvalet som väntas i maj.

Etiketter:

Annonser