Lätt köpa knarkkaktus via nätet

STOCKHOLM Kaktusar som innehåller det narkotikaklassade ämnet meskalin säljs helt lagligt på internet. Själva plantan är nämligen inte narkotikaklassad. Nu ska EU granska lagstiftningen kring växtdroger.

-Jag förstår inte vad som är så svårt med att klassa även de här kaktusarna när substansen de bär är en klass ett-drog, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad till Dagens Nyheter.

Problematiken är densamma som under nittiotalet då svampar med de narkotiska ämnena psilocybin och psilocin såldes över internet i stora mängder. Numera är dock inte bara ämnena förbjudna utan även alla svampar som innehåller ämnena, om svamparna har odlats, torkats eller beretts på något sätt.

EU genomför nu en aktion för att växdroger ska föras upp på listorna med narkotikaklassade droger.
I Sverige är det Statens Folkhälsoinstitut som avgör om något ska klassas som narkotiskt eller hälsofarligt. Om meskalinkaktusar blir ett stort problem får vi kanske gå igenom samma procedur med dem som vi gjorde med svamparna, säger Bertil Pettersson på FHI till tidningen. Men han bedömer det som att meskalin är en ovanlig drog i Sverige, och den har farliga biverkningar.
Men på diskussionsforum på internet berättar flera svenskar att de provat drogen.

Kaktusen går lätt att beställa för den som vill. DN:s reporter beställer via en holländsk hemsida ett par kaktusar och får ett anonymt paket efter en vecka. En analys av växterna visar att de innehåller meskalin. En text på bipacksedeln lovar ”Peyotekaktusen från Mexiko ger dig känslor av inre lugn, egoupplösning, höjd närvaro och snabbt tankeflöde”.

Etiketter:

Annonser