Majoritet stöder Systemets monopol

STOCKHOLM Över hälften av svenskarna vill ha kvar Systembolaget och dess försäljningsmonopol av alkohol. Det visar en Temo-enkät bland ett tusen personer, 55 procent är positiva och 35 procent negativa till monopolet.

Av enkäten framgår att Systembolaget har starkare stöd bland högutbildade och höginkomsttagare än bland lågutbildade och de med lägre inkomster. Likaså är stödet större bland kvinnor än bland män och ökar med stigande ålder.

Svagast stöd har detaljhandelsmonopolet bland 18-20 åringar, dvs. ungdomar som inte får handla på systemet. Mer negativa är även invånare i Stockholm och Sydsverige, medan västsvenskar är mer positiva.

Sett ur partisympatier är det bara bland de som röstar på moderaterna och folkpartiet som färre än hälften (45 procent) vill värna Systembolaget. De övriga partiernas väljare är mer positiva till alkoholmonopolet med vänsterpartister (76 procent) och centerväljare (72 procent) i topp.

Men alla partier får underbetyg för hur de sköter alkoholpolitiska frågor. En klar majoritet av de tillfrågade i enkäten anser att frågan om alkoholskatter är en viktig politisk fråga och 72 procent anser att politikerna borde reagerat tidigare, rapporterar Svenska Dagbladet.

• Opinionsundersökningen har gjorts av Temo på uppdrag av Sprit- och vinleverantörsföreningen. Frågorna ställdes under mars månad, men före alkoholutredaren Kent Härstedts förslag att sänka sprit, vin och ölskatterna, liksom höja åldersgränsen för inköp av folköl samt alkoholservering på krogen till 20 år.

Etiketter:

Annonser