Kommunalt behandlingshem kritiseras

SUNDSVALL Ett av Sundsvalls kommuns behandlingshem får hård kritik. Bland annat för att utvärdering saknas. ”Det finns en risk att personer som behandlas, far illa av metoden där”, skriver länsstyrelsen i en rapport.

Länsstyrelsen i Västernorrland har – efter uppmärksamhet i medier – granskat tio inskrivna personers handlingar och sammanställt en rapport om Sundsvalls behandlingscentrum, före detta Ågården.

Den skarpaste kritiken rör avsaknad av utvärdering av behandlingen. År 2003 fick 86 personer plats på behandlingshemmet via socialtjänsten. Bara 62 fullföljde behandlingen. Länsstyrelsen vill veta varför var fjärde avbröt behandlingen. Länsstyrelsen vill också veta om drogberoendet har minskat hos dem som fullföljde behandlingen.

Länsstyrelsen skriver också att det finns brister i socialtjänstens utredningar av dem som placeras på behandlingshemmet. I många av utredningarna finns inga uppgifter om hur personen mår och risken finns att personen inte kan tillgodogöra sig tolvstegsmodellen, den metod som används på behandlingshemmet.

Kommunen har använt det egna behandlingshemmet före andra för att spara pengar. Enligt länsstyrelsen är inte detta i överensstämmelse med socialtjänstlagen.
”Länsstyrelsen är oroad över att ekonomin får styra vårdutbudet mer än den enskildes behov”, enligt rapporten.

Kjell-Arne Sköldh, chef för individ- och familjeomsorgen i Sundsvall, säger att socialtjänsten håller med om viss kritik.
-Vi behöver bli vassare på att utvärdera våra insatser. Men länsstyrelsen har missat att vi nu använder ett nytt system för utvärdering, säger han till Sundsvalls Tidning.

Han hävdar också att socialtjänsten bara erbjuder behandling med tolvstegsmodellen om personen passar för det.

Etiketter:

Annonser