Man ska inte missbruka!

Kanske har skolelever bättre koll än alkoholtillverkarna och utredaren Härstedt på vad som händer om man sänker priset? Drugnews krönikor Elin Lundgren, högstadielärare i Gävle, har haft ANT-lektion med sina elever.

Sjuorna sitter och plitar med att formulera egna, modernare tio Guds bud utifrån vad de anser vara viktigt.

Påfallande ofta läser jag att man ska inte knarka, inte missbruka, inte röka. När jag undrar varför dom har valt att ta med det undrar dom om jag fattar trögt.

Det gör jag ju inte, och hade hoppats på ett mer uttömmande svar än så. Jag tänker att det väl handlar om självklarheter för dom. Funderar för mig själv hur det kommer sig att det där självklara dessvärre kommer att försvinna för några av dom. Kanske har åttorna svaret?

I åttan jobbar vi med ”Sprit å knark å sånt”. Eleverna får bland annat fundera kring vad det är som gör att människor trots att vi vet att det är förenat med risker väljer att använda just alkohol, narkotika och tobak. Grupptryck är deras eget svar på frågan, men det mer intressanta, det vill säga vad man kan göra åt det är svårare att besvara. Och det är självklart inget jag heller kräver – att mina åttor ska lösa missbruksproblemen.

Vi har också tittat på vilka faktorer det är som påverkar konsumtionsgraden på alkohol och pratat lite om vad som hänt i Sverige och Europa de senaste åren. Innan när de läste om reklam fick de lära sig att alkoholreklam var förbjudet, och i nästa område får de läsa att så är det inte alls, och det går ju fort just nu. Alkoholpolitiken nedmonteras skrämmande snabbt.

En tjej kommer fram till mig på rasten och berättar att hon läst i tidningen att man vill sänka priserna på alkohol. Hon säger att hon inte förstår varför, klart man köper mer om det är billigare. Inte i Skåne kanske, säger hon, för vi har ju pratat om införseln också. Men Skåne är väl inte hela Sverige och man kan väl inte anpassa allt efter dom, inte kan man, Elin?

Sådana dagar vill man pussa och krama på sina elever och det är svårt att hålla sig opartisk, men jag ler och ber henne fundera på varför man lägger ett sådant förslag. -Äh… för att fjäska för dom som tror att billig sprit är nåt man måste ha såklart.

Kan det vara så att min fjortonåring har totalkoll på hur det egentligen är? Vad gör henne mer ologisk än våra alkoholtillverkare eller Härstedt som bestämt hävdar att inget alternativ till att sänka skatten finns?

Ingenting såklart. Tvärtom har hon ett brett faktaunderlag som visar att billigare alkohol ger högre konsumtion. Högre konsumtion ger fler alkoholrelaterade dödsfall och fler levande med jobbigheter omkring sig. Att uttala sig ur ett folkhälsoperspektiv känns på något sätt trovärdigare än när bryggarna vill sälja billigare öl.

Lyssnade lite på radio när jag bockade av matteläxor och hörde en man från Mantorp ringa in till radion och berätta hur korkade nykteristerna är som tror att man kan förändra något genom att höja alkoholpriserna. Vänligt med bestämt påpekade programledaren att ingen förespråkat höjda priser i debatten. Men det spelade inte herr Mantorp så stor roll, för han visste att det man behövde ändra på är samhället. Exempelvis skapa en trygg skola för att skapa trygga barn så att dom inte behövde bli alkoholister.

Ja, inte vet jag, men vill inte vi nykterister ha ett trevligt samhälle så folk slipper fly? Jo, det vill nykterhetsrörelsen absolut. Men inget händer ju. Men vi är pålästa och har koll på att man kan påverka konsumtionen i alla fall, genom snabba, billiga åtgärder som exempelvis att hålla ett högre pris på alkohol. För då gör man i alla fall något. Inte bara pratar om att det finns andra lösningar och det därför inte blir nåt.

Och kom ihåg, man ska inte knarka!

Etiketter:

Annonser