Fler finnar dör av subutex än av heroin

HELSINGFORS Enligt Rättsmedicinska institutionen i Finland avled inte en enda person i Finland ifjol på grund av heroinöverdos. Däremot avlider fler än 30 personer i samband med missbruk av avvänjningsmedlet subutex.

Orsaken till att minskad heroindöd är främst att kriget i Afghanistan ströp tillgången på heroin och att det idag finns andra alternativa droger, enligt Erkki Vuori, direktör på rättsmedicinska institutionen vid Helsingfors universitet. Flera missbrukare har gått över till den syntetiska opiaten subutex.

Tidigare har ofta tiotals heroinister dött varje år till följd av missbruket. Men numer är det missbruk av buprenorfin, som finns i läkemedlet Subutex, som tar fler liv, rapporterar finska medier.

Subutex används (liksom metadon) vid avvänjning och underhållsbehandling av heroinmissbrukare, men det förekommer också omfattande langning och missbruk av preparatet.

• Även på flera orter i Sverige har missbruk av subutex ökat, bland annat i Uppsala och Sundsvall. Läkare har även i behandlingssyfte förskrivit preparatet till missbrukare som säljer det vidare. Från årsskiftet har regler för förskrivning och underhållsbehandling ändrats, även om kritiker anser att de borde blivit än striktare.

Etiketter:

Annonser