“In med folkölet på Systemet!“

STOCKHOLM Vid en kontroll som Ungdomens nykterhetsförbund gjort i Stockholm sålde 12 av 17 butiker folköl till underåriga. Resultatet har fått två politiska ungdomsförbund att kräva att folköl flyttas över till Systembolaget och riksdagens socialutskott efterlyser krafttag av regeringen.

Folköl är för många yngre det vanligaste rusmedlet, trots en åldersgräns för inköp på 18 år. Ungnykteristerna har återkommande gjort köpkontroller av sexpack folköl i butiker runt om i landet. I tisdags gjorde man det igen i butiker på Norrmalm i Stockholm. Resultatet var nedslående, hela 71 procent av butikerna sålde till unga under 18 år.

-Det bekräftade vad vi redan visste. Handlarna klarar inte av ålderskontrollen och kommunerna klarar inte tillsynen. Vi vill därför att folkölet istället flyttas in i systembutikerna, säger Erik Wagner, vice ordförande i UNF, till Drugnews.

Socialutskottets ordförande Ingrid Burman (v), som var med och följde undersökningen, kunde iakttaga butikernas slarv med legitimationskontroll. “Det är inte acceptabel“, sade hon och meddelade att regeringen skulle tillkännages och att utskottet vill se skyndsamma förslag till riksdagen på åtgärder mot folkölsproblemet.

Kristdemokratiska ungdomsförbundets avgående ordförande Erik Slottner anser att livsmedelsbutikerna sedan länge visat att de inte klarar av sitt ansvar. Och att Systembolaget bör få ta över försäljningen.

Även Grön ungdoms språkrör Zaida Catalán uppger i ett pressmeddelande att det inte
bara är UNF:s undersökningar som visar dystra resultat, utan även handelns
egna undersökningar.
-Det enda rätta är att flytta folkölet till Systembolaget, säger hon.

Både UNF:s och handelns egna ålderskontroller har tidigare visat att varannan butik slarvar med legitimationskontrollen.

Etiketter:

Annonser