Skånska ungdomar dricker mest

STOCKHOLM Elever i nian i Skåne dricker mer alkohol än andra ungdomar i Sverige. De dricker också mer svartsprit och har mer tillåtande föräldrar. Lägst alkoholkonsumtion och narkotikaerfarenhet har unga i norra landet. Det visar en sammanställning av drogvaneenkäter bland 15-16-åringar från 2002-2004 som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har gjort.

Undersökningarna är genomförda i årskurs nio och visar att skånska pojkar i genomsnitt dricker 5,2 liter ren alkohol per år. Det är dubbelt så mycket som i norra Sverige, där genomsnittskonsumtionen för pojkar ligger på 2,6 liter ren alkohol per år. Genomsnittet för hela riket är 3,7 liter ren alkohol per år.
För flickor är nivån lägre. De skånska tjejerna dricker i genomsnitt 3,3 liter ren alkohol per år, medan de i norra Sverige dricker 2,3 liter ren alkohol per år.

Motsvarande stora skillnader finns inte för annan droganvändning. Ungefär sju procent av pojkarna har använt narkotika, en något högre andel i Stockholm och Skåne och en något lägre andel i norra Sverige. När det gäller tjejernas narkotikaanvändning ligger den på i genomsnitt åtta procent och skillnaden mellan olika delar av Sverige är mycket små.

Ungefär 20 procent av pojkarna och 30 procent av flickorna i årskurs nio röker. Det finns regionala skillnader mellan olika delar av landet, men de är relativt små. När det gäller snus finns det dock stora regionala skillnader. Inte bland pojkarna, där andelen ligger mellan 21 och 26 procent, men för flickorna. I genomsnitt snusar åtta procent av tjejerna, men i norra Sverige är andelen hela 14 procent, medan den i Skåne bara är tre procent.

Det är inte bara ungas alkoholvanor som uppvisar stora regionala skillnader. Genom ungdomarnas svar får vi också en bild av föräldrarnas attityder till alkohol. Det visar sig att de delar av landet där ungdomarna dricker mest, också är de regioner där föräldrarna är mest liberal i sin inställning till ungdomar och alkohol.

Av de skånska niondeklassarna svarade 15 procent av tjejerna och 13 procent av pojkarna att de fått sprit av sina föräldrar. Och 32 procent av tjejerna och 25 procent av killarna hade fått det som i undersökningen kallas “blanddrycker“ av sina föräldrar.

I norra Sverige var det 4-5 procent som fått sprit av sina föräldrar, andelen som fått blanddrycker var 14 procent av tjejerna och 11 procent av killarna.

Fotnot: Läs mer om CAN:s undersökning.

Etiketter:

Annonser