Samarbete och lotsar mot drogproblem

STOCKHOLM “Vi ska hjälpa missbrukarna till drogfrihet genom att alla drar åt samma håll“. Det säger till Drugnews de tre “lotsarna“ Ann-Sofi Lindgren, Anki Johnsson och Annika Ahlstedt som i ett pilotprojekt ska stötta missbrukare efter avgiftning genom huvudstadens vårdbyråkrati.

Tidigt på fredagsmorgonen hade de samlats vid Sergels torg (“Plattan) tillsammans med politiker och folk från polisen, landstinget och socialtjänsten i Stockholm. Med kaffe och bulle i kylan sjösattes projektet “Lots för livet“ som startar på måndag och ska prövas åtta veckor.

Ett tiotal missbrukare i veckan kommer att erbjudas avgiftning och vidarekontakter med lotsarnas hjälp med rätt stadsdelsnämnd (finns 18 i Stockholm), vårdplats, boende och andra insatser.
-Idag får missbrukare kanske en tid flera veckor senare för samtal. Inte alla bär på kalender och motiveringen kanske hinner försvinna innan dess, berättar Anki Johnsson som jobbar som uppsökare inom socialtjänsten.
Hon ska flexa mellan de två mottagningarna vid S:t Göran och Maria Beroendecentrum på Södermalm där hennes två kollegor från vårdsidan sköter guidning och utredning.

Vid de öppna drogscenerna Sergels torg, Gullmarsplan, och centrum i Tensta och Rinkeby ska under projektet polisen fånga upp missbrukare som behöver avgiftning och vill komma bort från knarket.
-Vi ska fungera som en gratis taxi för motiverade missbrukare till mottagningarna där de sedan kan få hjälp med andra insatser. Tidigare har samarbetet inte alltid fungerat och missbrukare har hamnat mellan stolarna, säger Stefan Holmén, chef för polisens gatulangningsgrupp.

Efter decenniers av missbruksproblem kring Plattan, tror han att det här kan bli en öppning. Polisen har länge efterlyst uppföljning och vårdplatser för de missbrukare de omhändertar.
Missbrukare som vill bryta med drogerna får nu en jättechans, enligt Holmén. Men han betonar att det inte blir någon “amnesti mot knarkbrott“, langare som upptäcks kommer att gripas och lagföras. Polisen ska även följa upp om droghandeln flyttar till andra platser.

Bara måndagar och onsdagar kommer nya deltagare erbjudas vara med i pilotstudien för att avgiftningen inte ska blockeras och lotsarna hinna med utredningssamtal och vidareslussning. Och det handlar bara om personer skrivna i Stockholm.
-Det är dåligt att bara missbrukare i Stockholm ska få hjälp, jag bor själv i Nacka, säger Vahid, en 28-årig heroinmissbrukare som haft Plattan som samlingspunkt i flera år.

-Jag har tagit fem överdoser och körts akut till mottagningar fler gånger än jag kan räkna. Sedan har det tagit stopp med långa utredningstider om vårdplacering. Då har motiveringen brustit och jag har dragit och börjat knarka igen.
Han tycker Lotsprojektet verkar vara en bra idé, men tycker alla missbrukare bör få chans att vara med.

-Vi hoppas att kranskommunerna kommer med efter att projektet utvärderats och förhoppningsvis permanentas. De har redan visat intresse, säger Margareta Olofsson, socialborgarråd (v) i Stockholm.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (v), som också kommit till träffen vid Sergels torg, menar att avgiftningsplatserna kommer att räcka till under projektet. Men tror att i framtiden kan det behövas en särskild avdelning för kvinnor.

Etiketter:

Annonser