Alkohols positiva hälsoeffekt ifrågasätts

ATLANTA Forskare vid det statliga amerikanska centrumet Centers for Disease Control and Prevention presenterar data som ifrågasätter den förebyggande effekt som måttligt alkoholdrickande anses ha.

Forskarna – som redovisar sina resultat i kommande majnumret av American Journal of Preventive Medicine – har analyserat data som samlades in genom telefonintervjuer med 250 000 amerikaner i en stor undersökning 2003. Forskarna fann då att de som inte drack alkohol i högre utsträckning än de som drack alkohol uppvisade många andra faktorer som bidrar till hjärtsjukdomar, till exempel övervikt, inaktivitet, högt blodtryck och diabetes.

Av de 30 faktorer som man frågade om och som har samband med hjärt-kärlsjukdomar, var 27 signifikant överrepresenterade bland dem som inte drack alkohol.

Det verkar enligt studien som om måttlighetsdrickare uppvisar många drag som är gynnsamma för överlevnaden, men väldigt få av dessa beror antagligen på alkoholkonsumtionen i sig. Bland annat hade de som inte drack högre kroppsvikt, var mer inaktiva, hade högre blodtryck och mer diabetes än de som drack måttligt.
Resultaten i studien tyder på att en del eller allt av den förebyggande effekt som måttlig alkoholkonsumtion ansetts ha på hjärt- kärlsjukdomar beror på sådan faktorer.

Till nyhetsbyrån AP säger den ledande forskaren bakom studien, dr Tim Naimi, att “forskningen kring måttligt drickande är väldigt skum“.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser