Ny chef för EU:s drogcenter

LISSABON Tysken Wolfgang Götz utsågs till ny chef för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, ECNN, vid ett extra styrelsesammanträde i tisdags. “Ett gott val för kärnverksamheten“, säger Ralf Löfstedt, vice styrelseordförande i ECNN, till Drugnews.

Götz var en av fyra sökande som var med i slutomgången, och fick mer än två tredjedelar av rösterna vid en hemlig omröstning i styrelsen. Bland dem Löfstedts.

Wolfgang Götz är 53 år och har arbetat vid ECNN sedan 1996, då han tillträde som centrumets informationschef. 2001 blev han varit ansvarig för Reitox (EU:s informationsnätverk om narkotikafrågor) och planeringen före EU-utvidgningen.

Götz efterträder den omstridde fransmannen Georges Estievenart som efter tio år som direktör avgick vid årsskiftet. Estievenart pläderade utåt för mer harmoniserad narkotikapolitik och lagar i EU och ville utöka centrets uppgifter. Något som bland andra Ralf Löfstedt kritiserade och ansåg hota centrets vetenskapliga trovärdighet.

ECNN som har sitt center i Lissabon sammanställer bland annat data och rapporter från medlemsländerna om drogsituationen i EU. Kontaktpunkt i Sverige är Folkhälsoinstitutet.

Etiketter:

Annonser