Alkoholförbud för nya bilförare i EU?

LUXEMBURG/MADRID Tysklands trafikminister Manfred Stolpe uppmanade på trafikministrarnas möte i Luxemburg i torsdags EU-länderna att införa ett alkoholförbud i trafiken för nyblivna bilförare.

Stolpe har tidigare uttalat sig för en sådan lagstiftning på nationell nivå och vill inför en ny lag redan under riksdagsåret.
-En förare med färskt körkort ska bara sätta sig vid ratten nykter, anser Stolpe enligt ett meddelande från det tyska trafikministeriet.

Trafikministern underströk att det varje år i Europa dör omkring 10 000 personer i trafikolyckor på grund av berusade bilförare.

En särskild reglering för nyblivna körkortsinnehavare finns redan i Spanien, där gränsen är 0,3 promille, och i Österrike, där gränsen är 0,1 promille alkohol i blodet.

• I tisdags deltog infrastrukturminister Ulrica Messing vid ett seminarium om trafiksäkerhet i Madrid. Hon träffad även sin spanska ministerkollega, transportministern Magdalena Alvarez, och berättade bland annat om den svenska satsningen på ny teknik med alkolås. Messings förhoppning var att öka medvetenheten hos spanska beslutsförfattare inom trafiksektorn om den svenska förslaget att införa alkolås i alla nya bilar senast 2012 och i nya lastbilar från 2010.

Etiketter:

Annonser