Haschets vägar kartläggs

STOCKHOLM En tre dagarskonferens om cannabisproblemet inleddes på onsdagen av rikskriminalpolisen och regeringens Mobilisering mot narkotika. Hasch är den vanligaste illegala drogen som unga prövar och en kartläggning av distributionsvägarna pågår.

-Av de ungdomar som prövar narkotika prövar nästan alla cannabis. Det gör cannabis till en av de farligaste drogerna. Dessutom vet vi genom senare tids forskning mer om de fysiska konsekvenserna av cannabis, vilket också det oroar, säger Björn Fries, regeringens narkotikapolitiska samordnare.

Fries som inledde konferensen underströk att en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra att ungdomar prövar narkotika är att stoppa inflödet.
Där är vi inte särskilt framgångsrika idag, menar han och efterlyser mer samordnade myndighetsinsatser mot gränsöverskridande brottslighet.

I ett särskilt cannabisprojekt håller rikskriminalpolisen på att kartlägga distributionsvägarna och i höst ska man presentera en bild över den kriminella hanteringen. Ifjol beslagtog polis och tull 820 kilo cannabis, men rikskriminalen tror att minst 15-20 ton cannabis omsätts i landet varje år till ett värde av över en miljard kronor.

• Polis och åklagare vill skärpa straffen för haschbrott i landet och innehavsgränser till olika brottsgrader ses över.

Etiketter:

Annonser