Blair omprövar cannabis-beslut

LONDON Labourledaren Tony Blair – som sitter kvar som premiärminister efter fredagens val – antydde i en intervju strax före valet att brittiska regeringens beslut att nedklassa cannabis var ett misstag som kan komma att omprövas.

Det var i en intervju med morgon-tv-programmet GMTV som Blair menade att regeringens beslut att nedklassa cannabis var ett misstag och att det kan omprövas om Labour vann valet. Något som Labour gjorde även om partiets antal parlamentariker decimerades kraftigt.

Det var för ett drygt år sedan som faran av cannabis (marijuana och hasch) var något överdriven och därför omklassades från en klass-B-drog till klass C, det vill säga samma klass som anabola steroider.

Men nu verkar alltså en omprövning vara på gång.
-Vi har bett om råd om det. Det vi gjorde var fullt rimligt, men jag tror att det skickade ut fel budskap, sa Tony Blair i intervjun.

I en radiointervju för BBC sade Blair också att det finns allt mer medicinskt stöd för att cannabis är skadligare än vad man tidigare har antagit. Som Drugnews tidigare rapporterat har redan inrikesminister Charles Clark bett om en ny bedömning av frågan från regeringens rådgivande organ i narkotikafrågor.

De konservativa hade inför parlamentsvalet utlovat att de skulle riva upp beslutet om nedklassning om de kom till makten. Det tredje större partiet i brittisk politik, liberaldemokraterna, anser dock att nedklassningen var rätt och vill på sikt att cannabis ska vara tillgängligt på ett “lagligt och reglerat“ sätt.

Etiketter:

Annonser