Protest mot cannabis-förbudet

STOCKHOLM Legalize it! var stridsropet när några hundra cannabisvänner samlades på Hötorget i Stockholm i en manifestation till reggeamusik. En jättejoint i tidningspapper rullades runt mellan talen under en regntung himmel.

För andra året anordnades i lördags Global marijuana marsch i Stockholm. Det är del av en världsomspännande proteströrelse mot förbud mot cannabis som njutningsmedel, medicin och industriellt bruk.

-Vi vill bli accepterade som andra medborgare och få röka vår marijuana om vi vill. Men svenska myndigheter utmålar cannabis utan vetenskapligt stöd som en av de farligaste drogerna, sade Tommie Nygren, talesman för föreningen Normal som arrangerade mötet som inte samlade fler deltagare än ifjol.

Han ifrågasatte uppgifter om att cannabisrökare oftare går en våldsam död till mötes och att drogen är inkörsport till annat narkotikamissbruk. Med tanke på att uppåt 800 000 svenskar prövat marijuana- och hasch så borde i så fall gatorna vara fulla med heroinister, resonerade han.

Och den narkotikafria visionen i samhället gillar han inte.
-Den är så begränsande, bättre vore att ha ett skadefritt samhälle som mål istället, sade han efteråt till Drugnews.

Ömsom sol och regn gjorde att rapparen D-Chi från Chicago och reggeabandet Trinity med Daddy Boastin hade problem med ljudanläggningen. Men det hindrade inte att publiken dansade och en fem meter lång joint i tidningspapper rullades runt.

Uppkopplad via telefon talade även en fembarnsmamma från Småland som dömts till sex månaders fängelse för att ha odlat och använt cannabis som smärtlindring för sjukdomen fibromyalgi.
-Som sjuk letar man efter halmstrån. Jag hittade cannabis och har rökt, ätit och smörjt olika tillredningar av den och mått bättre än på länge, sade Marie Stenhoff.

De syntetiska cannabispreparat som på försök tagits fram är hon skeptisk till.
-Jag tror att hela örten ska användas, sade hon och möttes av jubel bland de församlade, mest ungdomar, på Hötorget.

Stenhoff har överklagat fängelsedomen till hovrätten som tar upp fallet i juni. Hon räknar med att blir frikänd eller få villkorligt, trodde hon. Hon har tidigare sagt att hon är beredd att driva fallet för “medicinskt cannabis“ upp till EG-domstolen om så krävs.

• Föreningen Normal samlar – enligt Tommie Nygren – ett hundratal intresserade och ska förutom att anordna årliga GMM-protester första lördagen i maj även börja arrangera debatter, eventuellt tillsammans med högerliberala Frihetsfronten.

Etiketter:

Annonser