Krafttag på gång mot illegal alkohol

STOCKHOLM Riksdagens socialutskott har sagt ja till regeringens förslag om krafttag mot den illegala alkoholhandeln. Det innebär bland annat skärpta straff för olovlig försäljning och tillverkning.

Samtliga partier i socialutskottet sade ja i tisdags till förslaget om skärpa dagens regler då mycket av illegal alkohol säljs till barn, ungdomar och storkonsumenter – de grupper som alkoholpolitiken särskilt ska skydda.

Straffet för grov olovlig försäljning och tillverkning höjs till minst sex månaders fängelse och högst sex år (idag max fyra år). För att stoppa langning under disk i butiker så ska uttryckligt förbud införas om att förvara alkoholdrycker i butiker.

Socialutskottet stöder även förslaget om att Alkoholkommittén under 2005 ska genomföra en nationell informationskampanj mot illegal alkoholhantering. Kampanjen vänder sig främst till ungdomar, men ska även försöka påverka vuxnas attityder till illegal alkohol.

En riksdagsdebatt om illegal alkohol är utsatt till den 2 juni då även omröstning om regeringens förslag väntas. Tidigare har de borgerliga partierna ansett att regeringen inte gör tillräckligt mot svartsprit. Något förslag om alkoholskatter berörs dock inte i förslaget.

Etiketter:

Annonser