EU-Kovács: minimiskatt höjs på alkohol

STOCKHOLM Minimiskatterna på alkohol i EU ska inflationshöjas med 24 procent. “Före årsskiftet är vi klara att sätta de exakta minimitarifferna på olika drycker, inklusive alkoläsk“, sade skattekommissionär László Kovács under sitt Sverigebesök till Drugnews. Men någon höjd vinskatt eller sänkta införselkvoter säger han nej till.

Den nye ungerske EU-kommissionären med ansvar för skatte- och tullfrågor gjorde karriär i gamla kommunistsystemet och var senare utrikesminister inför EU-utvidgningen. Under besöket i Stockholm på tisdagen mötte han bland andra finansminister Pär Nuder. Alkoholfrågan var en central punkt i de överläggningarna.

Kovács bekräftade att han arbetar vidare med den höjning av de låga minimiskatterna som aviserades vid EU-finansministrarnas möte i april. De har inte höjts sedan de infördes i början av nittiotalet och att frågan över huvud taget blivit aktuellt ses som en framgång från svensk sida.

-Det är ett steg i rätt riktning, men vi vill ha betydligt större höjningar, säger statssekreterare Magdalena Andersson som var med vid mötet.
Distanshandel via nätet och Systembolagets roll berördes dock inte vid mötet, enligt Andersson.

Nordiska länderna driver gemensamt linjen att kraftigt höja minimiskatterna och halvera införselkvoterna på alkohol. Men flera länder i Östeuropa som höjde skatterna något inför unionsutvidgningen har flaggat för att de inte är beredda på en inflationsjustering av alkohol den närmaste tiden och hoppas därför på undantag.

Vad gäller minimiskatt på vin, som idag är noll, så är motståndet hårt mot en reell höjning från ett tiotal producent- och konsumtionsländer. Och några sänkta s.k. indikatorsnivåer för de enorma mängder som privatresenärer idag kan medföra mellan EU-länderna och lett till explosionsartat alkoholinförsel till Sverige vill László Kovács inte veta av.

-Några begränsningar för att medföra varor för privat bruk går vi inte med på, säger kommissionären som Drugnews träffar efter han hållit ett föredrag på Handelshögskolan.

Uppåt 600 000 personer dör i alkoholrelaterade sjukdomar i Europa varje år, enligt WHO. Och den svenska regeringen hävdar att alkohol inte är en vanlig vara, utan en som också påverkar också folkhälsan..

-Jag är bekant med den svenska inställningen, som jag personligen förstår och håller med om, men den har inte stöd av majoriteten av medlemsländer, säger László Kovács.

Etiketter:

Annonser