I natt fimpade krog-Sverige

STOCKHOLM Från onsdag blir det rökfritt på alla serveringar i Sverige. Med förbudet förändras krog- och klubbmiljön. Men stödet är stort. Över 30 000 personer har ingått fimpa-kontrakt. Och erfarenheter från Norge där rökförbudet firar ett år tyder på succé.

På de flesta serveringar träder förbudet i praktiken i kraft från när de öppnar på onsdag, alltså mjuk övergång istället för totalförbud från midnatt. Men på några platser, bland annat längs Avenyn i Göteborg, införde restaurangerna på eget initiativ rökfritt redan i måndags.

Många tror att förändringen innebär krogen blir helt rökfri, men krögaren får, men behöver ej, installera rökrum. Men där tillåts ingen servering eller att man tar med sig sin dryck. Servering och rökning utomhus är ok, men området får inte ha både tak och fyra väggar. Antalet sådana uteplatser förväntas öka markant, även året-runt-öppna.

Kommunerna är tillsynsansvariga och börjar kontrollen från onsdag. Ägaren av serveringen riskerar böter och andra åtgärder om denne inte ser till att rökförbudet efterlevs. Gäst som ertappas med att röka riskerar dock inga böter, men kan förvisas från lokalen.
Ett 60-tal kommuner medverkar i ett frivilligt tillsynsprojekt som Folkhälsoinstitutet håller i, iakttagelser under särskilda perioder rapporteras in för att få samlad nationell statistik om hur förbudet fungerar.

En undersökning nyligen visade att över 80 procent av svenskarna stöder beslutet att införa rökförbud på serveringar. Och två av tre rökare stöder det.
-Det är glädjande att det finns så stor folklig uppslutning. Det bådar gott för genomförandet, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Och inför rökförbudet har över 30 000 personer via internet skrivit på Aftonbladets Fimpa-kontrakt.

Rökförbudet antogs av riksdagen förra året med stor majoritet, bara moderaterna var emot. Bakgrunden är tobakens hälsoskador – årligen dör cirka 6500 personer på grund av rökning – och ytterligare 500 tillföljd av passiv rökning. Passiv rökning som varit ett stort arbetsmiljöproblem drabbar särskilt restaurangpersonal.

Även om arbetsmiljöskälet vägde tungt, så kan nu personer med allergi och astmaproblem lättare delta i nöjesliv och färre ungdomar kanske börjar röka när de får tillgång till rökfria samlingslokaler och kaféer.

• Norge införde helt rökförbud i juni ifjol och tillåter inga rökrum alls inomhus. Däremot har antalet uteserveringar ökat, även vintertid, där gäster kan dricka och röka samtidigt. Det visar en stor uppföljningsstudien Rökfria barer och restauranger i Norge.

Cigarettförsäljningen har minskat i landet, medan snuset ökat närmare 30 procent. Bland serveringspersonal har andelen rökare minskat.
Serveringsanställda i Norge anser att de mår bättre, har mindre hals- och ögonirritation, mindre huvudvärk och koncentrationsproblem. Även om ölförsäljningen minskat något, så är det marginellt. Och allmänhetens stöd för rökförbudet har ökat.

-Det är ingen tvekan om att det norska rökförbudet är en succé. Uppslutningen kring förbudet och den ökade trivseln i lokalerna är något mycket positivt, säger doktor Karl Erik Lund vid SIRUS, Statens institutt for rusmiddelsforskning i Oslo, som medverkar i studien, till Tobaksfakta.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser