Kd säger nej till sprutprogram

STOCKHOLM Kristdemokraterna är på väg att göra en helomvändning i synen på utdelning av fria sprutor till narkotikamissbrukare och vill att programmen i Skåne avbryts. I varje fall om partistyrelsen får som den vill. Förslag om att öppna för sprututdelning i hela landet förbereds samtidigt av regeringen.

Kristdemokraterna har hittills varit för sprututbyten och denna linje har tidigare bekräftats av partiets högsta beslutande organ, rikstinget. Men i två motioner till årets riksting i juni i Skövde krävs att det beslutet rivs upp och att partiet tar ställning mot fria sprututbyten.

När kristdemokraternas partistyrelse behandlade motionerna fick de stöd av majoriteten av ledamöterna. Partistyrelsen skriver i sitt yttrande att den anser att “det nuvarande kunskapsläget inte tyder på att sprututbytesprojekten har den tydligt positiva effekt som krävs för att verksamhet av denna art ska vara motiverad“.
Partistyrelsen vill därför få rikstingets uppdrag att “verka för att sprututbytesprojekten stoppas“.

Partistyrelsen anser att kristdemokraterna istället ska “verka för en bättre förebyggande verksamhet med familjen och skolan som viktiga utgångspunkter samt en förbättrad missbrukarvård med mer resurser“.

Det är dock inte säkert hur det går på rikstinget. Partiledaren Göran Hägglund säger till Svenska Dagbladet att beslutet togs med “minsta möjliga majoritet“.

• En proposition som öppnar för sprutprogram i hela landet väntas i höst från folkhälsominister Morgan Johansson. Men frågan är kontroversiell och splittrar flera partier, det är dock bara moderaterna som hittills säger helt nej.
En oklarhet är huruvida sprutprogrammen förebygger smitta (exempelvis hiv och hepatit) och leder till den kontakt med en utsatt grupp som ofta hävdas. En svensk forskningsstudie nyligen av vetenskapliga artiklar om internationella program menade att sprututbyten saknar säkerställd effekt på smittspridning. Och av de omkring ett tusen klienterna vid Skåneprogrammen lyckas man bara motivera ett tiotal till behandling per år, enligt tidskriften Narkotikafrågan.

Riksdagsledamoten Chatrine Pålsson (kd) undrade därför i en skriftlig fråga till folkhälsoministern om regeringen planerar göra någon egen forskningsgenomgång samt utvärdera kontaktverksamheten vid programmen i Skåne. Ministern ansåg att det finns tillräckligt med studier, inklusive en ny av en expertgrupp från WHO, som inte tyder på oönskade effekter av programmen, såsom ökat missbruk.

Fotnot: Läs ministers svar till Pålsson.

Etiketter:

Annonser