Medicinsk marijuana stoppas i USA

WASHINGTON USA:s högsta domstol vill stoppa medicinsk behandling med marijuana genom ett beslut i måndags. Både odlare och de patienter som i tio delstater på läkares rekommendation använder marijuana, exempelvis mot svår smärta, kan riskera åtalas.

Med röstsiffrorna 6 mot 3 röstade domstolen för en federal lag som gör det olagligt att odla och använda marijuana i medicinskt syfte. Frågan hade blivit aktuellt sedan en kvinna i Kalifornien med obotlig hjärntumör menade att marijuana var det enda som lindrade hennes smärtor och möjliggör att hon kan behålla mat.

Sedan 1996 har Kalifornien tillåtet invånare att odla cannabis för medicinskt bruk om läkare ordinerat det. Andra delstater som följt efter är Alaska, Colorado, Hawaii, Maine, Montana, Nevada, Oregon, Vermont och Washington.
Måndagens domslut i fallen, som drivits av Bush-administrationen, kan alltså sätta stopp för sådan behandling. Ett kongressbeslut kan dock ändra lagen och göra användning av marijuana i medicinskt syfte tillåtet, uppger domaren John Paul Stevens för nyhetsbyrån AP.

Att cannabis har viss smärtstillande verkan är fastslaget, och prövas vid behandling vid av exempelvis cancer, glaukom och MS i bland annat Holland, Kanada och Barcelona.
Men kritiker menar att det finns andra bättre alternativ som inte har ruseffekt.

• I Sverige är användning av marijuana otillåten. En kvinna i Småland som odlade och använde cannabis för att lindra sina smärtor av sjukdomen fibromyalgi dömdes till sex månaders fängelse. En överklagan till hovrätten avgörs inom kort.

Etiketter:

Annonser