Varför så låg kunskap om alkohol?

Det är så ledsamt att höra hur en skolavslutning slutar illa. Bara därför det finns vuxna som köper ut alkohol till unga, skriver Elin Lundgren, högstadielärare i Gävle, i en krönika.

Efter att ha stått ute i timmar och bokfört brännbollsresultat sätter jag mig i lärarrummet och läser igenom helgens lokaltidningar. Blir sådär bubbligt glad i magen när rödgula annonser med texten “Barn som bjuds på alkohol hemma dricker mer än andra“. Funderar över vilka som har bekostat det, men känner att det kvittar. För någon bryr sig och det är vad som behövs.

Blir ännu bubbligare när jag läser debattsidan och drogsamordnare från kommunerna häromkring gått samman och skrivit ett långt inlägg om vikten av att just inte bjuda barn på alkohol. Dom berättar också att alla föräldrar måste vara väldigt uppmärksamma, förvara alkohol i hemmet där ungdomar inte kommer åt den, fråga var dom ska fira skolavslutningen och gärna ta en sväng förbi, och stanna uppe tills dom kommer hem och lukta på andedräkten. Dessutom tycker dom att föräldrarna ska tipsa sina barn om att gå på Gävles drogfria skolavslutning på Furuvik med bra artister. Bra grepp!

Sedan blir jag lite nedslagen igen, när jag inser att det här verkligen behövs. Varför är kunskapen om alkohol och allt runtomkring så låg?

I våras höll jag en föreläsning om droger för helt fullvuxna människor och berättade vilken drogdefinition jag brukar arbeta efter. Att en drog är något som är beroendeframkallande, berusande och giftigt. Detta för att förklara varför även alkohol upptog en stor del av den tid jag pratade.
En man räckte upp handen och ställde helt allvarligt och intresserat frågan: Hur menar du att alkohol är ett gift? Jag blev minst sagt paff. Men som härdad lärare är jag van vid diverse knepiga frågor så mitt pokerfejs förblev orubbat när jag plockade fram kemiläraren i mig och svarade “Ren etanol är ett farligt gift – men även i utspädd verkar den förlamande på nervsystemet“. Just precis så faktiskt. Ännu en gång kunde jag prisa min förmåga att ordagrant citera fraser som kan vara bra att ha.

Mannen tog in informationen och nickade kort att han hade förstått. Först efteråt har jag tänkt på hur märkligt det är att det inte är självklart för alla att vi bara låtsas att alkohol är en trevligt förpackad umgängesdryck. Några tror alltså att det inte är märkligare än att dricka Cola, fast man blir lite snurrig.

Annat som får mig att antingen tappa tron, eller inspireras till ökat informationsarbete, beroende på dagsform, är mannen jag träffade någon vecka senare. En man som jobbar politiskt och förmodligen anses vara mycket kompetent. Vi pratade om vilken inverkan en sänkning av alkoholskatterna skulle få på konsumtionen, men han tyckte det kunde kvitta. I människokroppen finns ju en mängd etanol helt naturligt så om man fyller på med dyr eller billig alkohol kunde väl kvitta. Det spelar ingen roll om han var allvarlig eller gjorde det för att avfärda mina vinklingar på frågan, han uppvisade en stor brist i att se på alkoholen för vad den är. Vilket inte precis är något vi måste tanka på för att överleva.

Möten av den här stilen är tyvärr inte ovanliga. Vuxna människor som medvetet eller omedvetet är oupplysta om alkoholen och hur den fungerar i människans händer. Så här i skolavslutningstider är det givetvis mest intressant hur den hamnar i ungdomars händer. För det gör den!

Hur ska vuxna som inte vet hur alkohol fungerar kunna vara goda förebilder och ta väl hand om sina barn när det blåser hårt av nyfikenhet och grupptryck?

Det är ledsamt att få höra hur en skolavslutning slutat så illa för ens elever att man får en avgrundsdjup olustkänsla i magen. Inte för att ungdomarna själva saknar omdöme. Utan för att de saknar föräldrar som väljer att inte se mellan fingrarna.

Tack alla ni som vågar stå upp för ungdomars rätt till en alkoholfri uppväxt!

Trevlig sommar!

Etiketter:

Annonser