Allt fler kriminella nätverk

STOCKHOLM Gängkriminalitet med narkotikaanknytning finns i alla större och i flera mellanstora städer. Särskilt stort är problemet i socialt utsatta bostadsområden. Det visar en kartläggning som Mobilisering mot narkotika har gjort.

Studien har gjorts i delar av Stockholm, Botkyrka, Malmö, Södertälje och Uppsala och visar att de kriminella nätverken blir allt fler. De är ofta löst sammansatta och består i huvudsak av pojkar och unga män mellan 15-30 år som är mycket brottsaktiva. Flera är själva missbrukare, särskilt

Ligorna sysslar främst med narkotikabrott, stölder, våld, skadegörelse och personrån. Men medlemmarna utnyttjas också ibland av mer kvalificerade organisationer.

-Det handlar om en liten minoritet av alla unga i samhället och i de aktuella bostadsområdena, men en minoritet som skapar ett starkt obehag i första hand för de boende men också för samhället i övrigt. Dessutom utgör de en rekryteringsbas för den organiserade narkotikabrottsligheten, säger Björn Fries, regeringens nationella narkotikasamordnare.

Regeringens mobiliseringsgrupp föreslår en rad åtgärder för att stävja problemen. Bland annat att angripa det som är grogrund för kriminella gängbildningar – boendesegreation, fattigdom, utanförskap och att inte vara accepterad i det svenska samhället. Man uppmanar till lokala kartläggningar, flytta polis, socialtjänst och skola närmare medborgarna, bekämpa langning och vardagsbrott som skapar otrygghet i området, och stöda föreningsliv och andra kontaktytor.

• I Göteborg har polisen efter en liknande kartläggning initierat ett projekt i de nordöstra förorterna för att stoppa nyrekrytering. Alla närpolisområden ska samverka med resurser och övervakning för att tidigt ingripa och lagföra unga kriminella.
Fotnot: Läs om kartläggningen och åtgärdsprogrammet.

Etiketter:

Annonser