200 miljoner narkotikamissbrukare i världen

STOCKHOLM 200 miljoner människor över hela världen har använt narkotika under det senaste året. Det framgår av FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC:s rapport om narkotikasituationen i världen som presenterades i Stockholm på onsdagen. De 200 miljoner som använt narkotika är en ökning med 15 miljoner jämfört med förra årets uppskattning.

Drygt hälften av dem har använt droger den senaste månaden och ungefär 22 miljoner människor i hela världen räknas enligt UNODC som tunga narkotikamissbrukare. Det betyder att fem procent av världens befolkning använder olaglig narkotika under ett år. Det är en betydligt lägre andel än de som använder lagliga droger, som alkohol och tobak.

– Det visar att kontrollpolitiken fungerar, sa Antonio Maria Costa, chef för UNODC, vid presskonferensen i Stockholm.
Enligt honom är det cannabis som är det största problemet. För det första för att cannabis skadar hjärnan. För det andra är cannabis, enligt Antonio Maria Costa, den drog som de som använder kokain och opiater senare i livet börjar med.
– Cannabis har denna dubbla roll, vilket gör det extremt problematiskt. Tyvärr inser inte alla regeringar och samhällsmedborgare vilken roll cannabis spelar, sa UNODC-chefen.

Rapporten innehåller en omfattande genomgång av narkotikaproblemen i världen. Där finns både positiva och negativa nyheter.
När det gäller opiumproduktionen i Afghanistan har den ökat under ett antal år. I år räknar dock UNODC med att åtminstone den odlade arealen kommer att minska. Däremot är det inte säkert att den totala skörden blir lägre än i fjol, eftersom vädret varit betydligt mer gynnsamt för opiumodling i år.
– Förra året var gud på vår sida, så är det inte i år. Men i år är människorna på vår sida, sa Antonio Maria Costa.

Den största framgången i arbetet mot produktion av olaglig narkotika är den Gyllene triangeln, området där Laos, Burma, Thailand och Kina möts. En gång var detta det stora produktionsområdet för opium. Men utvecklingen har varit mycket positiv. UNODC räknar med att Laos kan betraktas som fritt från opiumodling vid slutet av året.
– Om utvecklingen fortskrider som vi tror räknar vi med att kunna förklara hela Gyllene triangeln opiumfritt 2007, sa Antonio Maria Costa.
När det gäller kokain har produktionen minskat kraftigt de senaste åren från 925 ton 1999 till 687 ton 2004, det vill säga en minskning med drygt 25 procent. Det skedde dock en liten ökning mellan 2003 och 2004. En relativt kraftig ökning har skett i Bolivia.
– Där finns ingen regering och där det inte finns någon regering får man kriminalitet.
USA är fortfarande det land där det missbrukas mest kokain, ungefär 2,3 procent av befolkningen använder drogen. Kokain är betydligt mindre vanligt i Europa, men håller på att bli vanligare
– Europa överger heroin och börjar fatta tycke för kokain, enligt Antonio Maria Costa.

UNODC håller på och utformar ett index över de samlade narkotikaproblemen i världen. Ett index som sammanfattar problemen med produktion, smuggling och missbruk av narkotika och gör det möjligt att jämföra länder och områden med varandra. Det område i världen som enligt detta index är värst drabbat är Mellanöstern och sydvästra Asien, med länder som Afghanistan, Pakistan och Iran. De områden i världen där problemen är minst är Östafrika och Indien.

UNODC har också gjort beräkningar för enskilda länder. På den listan, som inte blir officiell i sin helhet förrän nästa år, ligger Sverige på plats 151 av 191 länder.

Antonio Maria Costa gav mycket beröm till Sverige och den svenska narkotikapolitiken.
– Om man gör något så får man resultat. Om man inte gör något får man inga resultat. Sverige ligger bra till. Samhället bryr sig och regeringen gör något.
På en direkt fråga från statssekreteraren vid utrikesdepartementet, Annika Söder, berättade UNODC:s chef Antonio Maria Costa att Nederländerna ligger betydligt sämre till.

Fotnot: Rapporten i sin helhet finns tillgänglig i sin helhet på: World Drug Report

Etiketter:

Annonser