Första åtalen i ecstasyhärvan

SUNDSVALL/NORRKÖPING Första åtalen – mot fem män från Norrköping – i den riksomfattande ecstasyhärvan har nu väckts i Sundsvalls tingsrätt. “Målet är stort med minst 70-talet misstänkta, varav 20-talet sitter häktade. Många är unga“, säger åklagare Katarina Eriksson till Drugnews.

De på fredagen åtalade är tre häktade ung män från Östergötland som misstänks för grova narkotikabrott genom innehav av stora mängder ecstasy för vidareförsäljning, en åtalas för försök till grovt narkotikabrott, samt en femte för ringa narkotikabrott.

På måndag åtalas troligen ytterligare en ung man från Angered för inblandning i narkotikahärvan. Ytterligare förundersökningar är klara och åtal väntas inom kort mot personer ibland annat Skellefteå, Stockholm och Jönköping, enligt Katarina Eriksson.

Den riksomfattande narkotikahärvan upptäcktes i april av Sundsvallspolisen som samordnat utredningen. En ung malmöbo tros ha fungerat som huvudman och via post distribuerat ecstasypiller till langare och unga användare runt landet. Förgreningar har upptäckts till bland annat Kiruna, Umeå, Sundsvall, Norrköping, Ängelholm och flera andra orter.

Polisutredningar och förhör fortgår för att komma i kontakt med unga drogmissbrukare lokalt och hitta fler organisatörer och internationella kopplingar. Vilka de är och varifrån ecstasyn har smugglats vill åklagaren inte ännu berätta om.

Fotnot: Mer om ecstasy i Drugnews drogfakta.

Etiketter:

Annonser