Fortsatt ökning av systemförsäljningen

STOCKHOLM Systembolagets försäljning av alkohol fortsätter att öka. När försäljningen för juli summeras har bolaget hittills i år sålt motsvarande 20,9 miljoner liter ren alkohol. Det är 2,2 procent mer än under motsvarande period förra året.
Det är framför allt ölförsäljning som ökar. Under perioden januari till och med juli i år har Systembolaget sålt 3,7 miljoner liter mer öl än under motsvarande period i fjol.

En viktig del i Systembolagets försäljningsökning är just juli månad. Försäljningen i juli, mätt i ren alkohol, var hela 5,5 procent högre än under juli i fjol.

– En bidragande orsak till ökningen kan vara en viss dämpning av utlandsinköpen, som skett enligt Sorad vid Stockholms Universitet. Det vackra vädret under första halvan av juli har också bidragit. Det bör noteras att spritförsäljningen fortsätter att minska i förhållande till förra årets låga nivå, säger Systembolagets vd Anitra Steen i ett pressmeddelande.

Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, följer kontinuerligt den svenska alkoholutvecklingen. Deras senaste siffror visar att införseln av alkohol under första halvåret i år var 11 procent lägre än under samma period i fjol.

Det är stor skillnad mellan olika typer av alkoholdrycker. Försäljningen av sprit minskar fortfarande. Hittills i år har Systembolagets försäljning av sprit minskat med 3,5 procent eller ungefär 380 000 liter sprit. Däremot har vinförsäljningen ökat med 3,1 procent och ölförsäljningen med 3,7 procent. Det betyder att svenskarna hittills i år köpt nästan 2,5 miljoner liter mer vin och drygt 3,7 miljoner liter mer öl, än vad man gjorde under de första sju månaderna 2004.

Det är framför allt i södra Sverige, det vill säga Skåne, Blekinge och Halland, som Systembolagets försäljning ökar. Där har Systembolagets totala alkoholförsäljning hittills i år ökat med 5,0 procent. I några län minskar Systembolagets försäljning. I de län där alkoholförsäljningen minskat mest, Dalarnas och Gävleborgs län, är minskningen nästan två procent.

Etiketter:

Annonser