Minister avvisar höjd åldergräns på krogen

STOCKHOLM Redan innan alla remissvar har kommit in står det klart att regering troligen inte kommer att stödja utredaren Kent Härstedts förslag om en 20-årsgräns för alkoholservering. “Det är kasst“, säger UNF:s ordförande Robert Damberg till Drugnews.

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt har förutom kontroversiella förslag om att sänka alkoholskatterna även förslagit restriktiva insatser. För att minska ungdomsfylleriet föreslår han bland annat höjd åldersgräns för alkoholservering från nuvarande 18 år till 20 år och att höja åldern för att få köpa folköl – som säljs i vanliga livsmedelsbutiker – till 20 år.

Till Svenska Dagbladet säger dock Morgan Johansson (bild) att han är “mycket skeptisk“ till att höja åldersgränsen på krogen. Orsaken är att han tror att en höjning skulle komma att leda till ökade problem med svartklubbar. När det gäller Härstedts förslag om att höja åldersgränsen för att få köpa folköl från 18 år till 20 år har Morgan Johansson ännu inte bestämt sig.

Folkhälsominister Morgan Johanssons avvisande inställning till att genomföra Härstedts förslag om höjda åldersgränser på krogen får hård kritik från nykterhetsrörelsens ungdomsorganisationer.

– Det känns inte som om Morgan Johansson tar sitt uppdrag på så stort allvar när han dissar en av de få grejer i utredningen som är positiv för folkhälsan, säger Ungdomens nykterhetsförbunds förbundsordförande Robert Damberg till Drugnews.

UNF vill gärna se en höjning av åldersgränsen, men Robert Damberg påpekar att den inte får ta bort fokus från det som har större betydelse.

– En 20-årsgräns vore jättebra, men det är viktigare att vi inte sänker alkoholskatten, säger Damberg.

Även Sveriges Blåbandsungdom vill se en 20-års gräns också vid restaurangservering.
– Ju högre desto bättre, för då blir den totala konsumtionen lägre. Så vi är på Kent Härstedts linje, säger SBU:s förbundsordförande Niklas Lindström till Drugnews.

Även IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson är kritisk, både till att Morgan Johansson avvisar en höjd åldersgräns på krogen och att han bundit sig så hårt för en sänkning av spritskatten.

– Jag förstår inte att ministern är beredd att lägga åtgärder som direkt skadar folkhälsan, men avstår från åtgärder som förbättrar den. En minst sagt cynisk politik, säger Sven-Olov Carlsson i ett pressmeddelande.

Sven Andreasson, chef för Folkhälsoinstitutets alkohol- och narkotikasektion, beklagar Morgan Johanssons besked. Han påpekar att åldersgränserna är ett av de mer effektiva medel som Sverige fortfarande förfogar över i alkoholpolitiken efter EU-inträdet.

– Det finns väldigt entydiga besked från forskningen om att höjd åldersgräns leder till minskad konsumtion, minskade skador, minskade problem, säger Sven Andreasson till Svenska Dagbladet.

Fotnot: I Danmark är åldersgränsen bara 15 år för alkoholköp i detaljhandeln. I de flesta andra EU-länder som var medlem före utvidgningen ifjol är åldersgränsen 16-18 år för försäljning och servering av alkohol.

Etiketter:

Annonser