S: höjt tobakspris ska bekosta sänkt spritskatt

STOCKHOLM Socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder regeringens krav inför budgetförhandlingarna att sänka spritskatten med 40 procent. Skatten vill man ta igen genom bland annat höjd skatt på alkoläsk och cigaretter. Men kritiker varnar för ökad konsumtion och alkoholskador.

Förslaget om riksdagsgruppens stöd för regeringens budgetförslag blev känt vid en pressträff efter ett gruppmöte på onsdagen.

– Vi föreslår att alkoholskatten på starksprit sänks med 40 procent, in enlighet med Kent Härstedts förslag, säger finansminister Pär Nuder till Ekot.

Sänkt spritskatt skulle minska skatteintäkterna med 550 miljoner kronor. Det vill regeringen kompensera med en extra skatt på alkoläsk och höjd skatt på tobak. Ett cigarettpaket skulle i så fall bli 1:50 kronor dyrare.

Motiveringen till att sänka spritskatten är att beivra privatinförseln av alkohol. Enligt folkhälsominister Morgan Johansson är idag bara var tredje spritflaska som konsumeras inhandlad på Systembolaget. Men på senare tid har både Systembolagets försäljning ökat något och införselnivån börjat plana ut.

Både samarbetspartierna miljöpartiet och vänstern har hittills sagt klart nej en skattesänkning på alkohol. De menar att den bara skulle öka alkoholkonsumtionen och skadorna.

Även s-kvinnorna är emot en sänkt spritskatt och har slagit fast det på ett förbundsmöte i maj. När statsminister Göran Persson förra veckan lade fram förslaget så varnade s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul för ökade skador.
Hon var besviken på statsministern.
– En sänkning av spritskatten kommer att leda till en ökning av den totala alkoholkonsumtionen och sämre folkhälsa. Är det verkligen värt att sänka spritskatten i syfte att öka Systembolagets andel av alkoholförsäljningen, fortsätter Nalin Pekgul.

Nykterhetsrörelsen är inte oväntat negativ till dagens besked från s-riksdagsgruppen.
– Det är skamligt att socialdemokratiska riksdagsgruppen ger efter för alkoholbranschens propaganda. Det enda som kan rädda Systembolaget är kraftigt sänkta införselkvoter och ökade straff för de som säljer svartspritt. Att tro någonting annat är bara politiskt önsketänkande, säger Carina Eriksson, ordförande i IOGT-NTO:S Juniorförbund i en kommentar.
Hon menar att riksdagsgruppen sviker de omkring 200 000 barn som växer upp i missbrukande familjer.

Ungnykteristernas ordförande Robert Damberg hänvisar till Finland där ungdomsfylleriet har ökat efter spritskattesänkningen där förra våren.
– Jag blir förbannad. Det finns forskning som visar på att Finlands skattesänkning inte varit lyckad, varför ska vi då gå samma väg?, frågar sig Robert Damberg i Ungdomens nykterhetsförbund.
Han hoppas att regeringens samarbetspartier v och mp förmår stoppa förslaget och därmed “blir alkoholpolitikens räddning“.

Nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson i IOGT-NTO menar att även om en sänkt spritskatt skulle öka Systemets spritförsäljning, så kommer inte införseln från utlandet att minska lika mycket. Han hänvisar till regeringens egen utredning. Och antalet akutfall som redan ökar vid storstädernas alkoholmottagningar riskerar att fortsätta öka.
– Om spritskatten sänks kommer konsumtionen att öka överallt, inte bara i Skåne. Det betyder att trycket på vården kommer att öka i hela landet. Det är inte acceptabelt, säger Sven-Olov Carlsson.

Etiketter:

Annonser