Gripna i internationell heroinliga åtalas

SÖDERTÄLJE Ett paket med damskor fick tullkriminalen på spåren att avslöja en internationell heroinsmugglarliga som opererat från Södertälje. Nu åtalas fyra män för grovt narkotikabrott.

Två par damskor hade skickats från Indien till Sverige. Tullen på Arlanda fattade misstankar när paketet kom i juli, hittade cirka 600 gram heroin gömt i skorna, men lät paketet fortsätta och skugga det vidare till mottagarna och en lägenhet i Södertälje.

När tullen sedan slog till mot bostaden hittades även en “sväljare“ som med risk för eget liv smugglat heroin från Holland i magen och just höll på att tvätta ren 69 kapslar med vardera tio gram heroin. Uppdragsgivaren som utlovat honom 2000 euro fanns också i bostaden och kunde gripas.

Männen som gripits är ursprungligen från Västafrika och endast en av dem hade tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Tullen tror att de fyra gripna ingår i en liga som har heroinförråd på inom och utom EU.
– Vi har gott hopp om att gripa ytterligare personer högre upp i hierarkin, säger Lars Kristoffersson, operativ chef som lett tullinsatsen, till Dagens Nyheter.
En rättegång mot de som nu åtalas väntas börja nästa vecka i Södertälje tingsrätt.

Västafrikanska nätverk sköter stor del av smuggling och försäljning av vitt heroin på den svenska marknaden enligt tullen och polisen. Årsbeslagen av heroin växlar, men brukar sammanlagt uppgå till några tiotal kilo om året.

Etiketter:

Annonser