Fight i Bryssel bättre än sänkt spritskatt

Att sänka alkoholskatterna är att ge svenskarna sociala problem. Ta istället fighten i Bryssel för att återinföra införselkvoterna. Det skriver Elin Lundgren, nykterist, förbundsstyrelseledamot i socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, och Drugnews-krönikör.

Nu strömmar det in från alla håll. För en vecka sedan kom de första text-tv notiserna till frukost, Persson vill sänka spritskatten. Häromkvällen kom att S vill ha kraftigt sänkt spritskatt.

Socialdemokraterna vill sänka spritskatten med 40 procent. Förslaget ska kosta 550 miljoner kronor och för att kompensera detta ska man lägga extraskatt på alkoläsk och cigaretter.

Det betyder att grundförslaget i sig leder till minskade intäkter, så detta måste kompenseras. Vad det i övrigt leder till vet ingen med säkerhet. Folkhälsoinstitutets rapport från tidigt i våras visar dock på 400 fler alkoholrelaterade dödsfall varje år och en ökning med 1,6 miljoner sjukdagar.

För att alkohol gör oss sjuka är ingen nyhet. Sjuka och blåslagna.

Vi pratar totalkonsumtionsmodellen igen. Det är en modell som säger att ju mer det sups desto mer skit blir det. Enkelt. Det säger bara bong och splasch när våra politiker nedmonterar den i övriga världen beundrade svenska alkoholpolitiken.

Priserna har de senaste åren sänkts, Systembolaget har generösare öppettider, införselkvoterna har höjts… För de som forskat kring vad som hjälper till att hålla alkoholkonsumtionen nere är det känt att en enkel och billig åtgärd är höga priser. En dyr och ineffektiv metod är att försöka informera människor om att dricka mindre. Idag dricks det 30 procent mer alkohol i Sverige än vad det gjorde före 1996. Och alkoholproblemen ökar.

Problemet kvarstår dock, en resa utomlands är fortfarande bra mycket mer lönsam än att handla allt på Systembolaget.

Främst om man bor i södra Sverige där detta är ett större problem än i övriga landet. Under våren träffade jag politiker på tre av våra partiers kongresser och skillnaden var slående när man talade med ombuden. De från södra Sverige trodde nästan uteslutande att det enda vi kunde göra är att sänka spritskatten. Och då vill man ju bara skrika! Fatta! Vill vi ha billig alkohol i en del av Sverige, eller i hela Sverige! De norrifrån var nämligen mycket mer negativa. Bra norrlänningar! Ni har fattat hur det funkar!

Och ni skåningar… rapporterna har ju kommit nu. Att era alkoholproblem ökar. Ni har inte haft så många som söker för alkoholproblem sedan 1989. Senaste året har antalet som söker hjälp för sitt beroende ökat med 30 procent. Tror Persson på allvar att billig importsprit kombinerat med billigare sprit på hemmaplan kommer att stävja detta?

Härstedt talar gärna om lagertrycket. Att folk har egna Systembolag hämtade från Tyskland i sin källare och när det finns hemma så dricker man mer än om inte hyllorna är fulla av flaskor. Det menar han är ett skäl till varför spriten i Sverige ska vara billigare. Tror han på allvar att folk kommer att sluta åka utomlands? Att vinsten fortfarande inte är tillräckligt stor?

Att överhuvudtaget tala om vinst i detta sammanhang känns förresten helt fel. Med sänkt spritskatt kommer konsumtionen att gå upp, de ekonomiska intäkterna bli lägre och statens resurser att ta hand om utslagna människor, misshandlade män och kvinnor, barn till missbrukare och rattfylleoffer minska. För vem är det en vinst?

Gör som vi som är födda på landet är vana att göra… kavla upp ärmarna och ta tjuren vid hornen. Ta fighten i Bryssel och ge oss våra införselkvoter tillbaka. Det vore ett smakprov på sant mod och riktig solidaritet.

När socialdemokraterna ska göra något bra för folket inför valet så väljer man att kombinera höjda barnbidrag med sänkta alkoholskatter. Det rimmar illa. Att sänka alkoholskatterna är att ge svenskarna sociala problem, tack för det statsministern!

Etiketter:

Annonser